NRK Meny
Normal

DAB-radioen blir bruksradioen

DAB-radioen er i ferd med å bli bruksradioen i norske hjem. Totalt finnes det nå 3,3 millioner digitale radioapparater i Norge, viser ny undersøkelse.

Digital radiolytting - DAB-radio

DAB-radioen er i ferd med å bli bruksradioen for folk flest i Norge.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Seks av ti radiolyttere sier nå at de hører radio digitalt og to av tre husstander har DAB-radio, viser den siste digitalradioundersøkelsen.

Andelen radiolyttere som benytter seg av en digital plattform har steget jevnt og trutt de siste årene.

Under ett år før det digitale radioskifte hvor Norge som første land i verden slår av sine FM-sendere, sier 61 prosent av de daglig radiolytterne at de bruker digitale plattformer.

Det er det riksdekkende FM-nettet som slås av. En del lokalradioer vil fortsette med å sende på FM.

Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge

- Vi er godt i rute i forbindelse med det digitale radioskiftet neste år, sier Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge.

Foto: Digitalradio Norge

Se også: Alt om teknologiskiftet på radio.no

Se også: Slik slukkes FM-nettet

Kanalmangfold trekker digitale lyttere

Digitalradioundersøkelsen for første kvartal 2016 viser at de norske radiovanene er i stor endring. DAB-apparater er nå mer brukt til hjemmelytting enn FM-apparater.

Daglig leder i Digitalradio Norge, Ole Jørgen Torvmark er glad for at DAB-radioen er i ferd med å overta som bruksradioen i norske hjem.

- Dette er en millepæl som jeg tror kan tilskrives økt kanalmangfold i det digitale radiotilbudet, sier Ole Jørgen Torvmark i en pressemelding.

Radiomangfoldet trekker digitale lyttere

For flere kanaler og god lyd er det folk oppgir å like best med DAB-radioene.

Undersøkelsen viser at av de 61 prosentene som hører radio digitalt gjør 49 prosent det via en DAB-radio, 18 prosent via nettradio og 15 prosent via et TV-apparat. Tallene tar høyde for bruk av flere plattformer.

- Disse tallene bekrefter at radiolytterne fortrekker å høre radio på den tradisjonelle måten, via et radioapparat. DAB-plattformen favner flest lyttere og øker mest over tid, mens plattformene internett og TV har en relativt stabil lytterkurve, sier Torvmark videre.

DAB i bil tar tid

Mens DAB-radioene blir mer og mer vanlige hjemme hos folk, tar det lenger tid med bilradioene. I bil er det fortsatt FM-radioen som dominerer. I nye biler er DAB-radioen blitt standard, men mange eldre biler ruller stadig med FM-radio.

Geografisk er det lengst i nord vi finner de fleste digitale lytterne. Troms og Finnmark har landets høyeste digitale lytterandel, med 75 prosent daglig digital radiolytting.

Vet at teknologiskiftet kommer, men ikke når

Torvmark er fornøyd med statusen for det digitale radioskiftet.

- Sammenligner man med TV-digitaliseringen for noen år siden, har utskiftningen av radioapparatene kommet langt. Man vet fra andre teknologiskift at mange velger å utsette oppgraderingen helt til den gamle teknologien kobles ut, sier han.

Undersøkelsen viser at 84 prosent er kjent med at det vil skje en overgang til digital radio, kun en av to vet når det skjer.

Les mer: Det nye radiomangfoldet

Les mer: Forbedrer DAB-dekningen landet over