Hopp til innhold

Byhistorie per QR-kode

Å lage bok basert på en radioserie har mange gjort. Spesielt blir det først når radiolyden kan plugges rett inn i øret via en QR-kode.

Tom Erik Sørensen og Trine Søraa

Populær radioserie på NRK Trøndelag har også blitt

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

På NRK Trøndelag har Trine Søraa og Tom Erik Sørensen i fire og et halvt år hatt den populære radioserien "Historiske Trondheim".

- Vi satt på masse stoff som vi ville gjerne gi videre. I første omgang fikk vi laget et byleksikon ut av materialet fra serien på nrk.no, deretter ble det byguider. Og vi er veldig fornøyde med at byguidene gir leserne anledning til å både finne nettsaken og høre radioreportasjen, sier Sørensen.

For byguidene basert på radioserien er krydret med QR-koder. Skanner du koden med telefonen din, åpnes nettsaken og du kan høre radioreportasjen.

Se også: Historiske Trondheim på nrk.no

Fluelorten åpner nettsiden

- Vi er blant de første som benytter oss av ny teknologi på denne måten, sier journalist Tom Erik Sørensen ved NRK Trøndelag.

Først dannet serien bakgrunnen for et eget nettunivers på NRK Trøndelag sine nettsider. Så kom ideen om også å utgi det i bokform. Men hvordan få med lyden i bokform. Både lydbok og CD ble vurdert, men vraket. Ikke helt i takt med tiden.

Bok med QR-kode

Skann fluelorten eller QR-koden og nettsaken om samme tema åpner seg.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Les og hør!

- Jeg hadde sett annonser med slike fluelorter eller QR-koder. Skann koden og en nettside eller en video åpner seg. Samme teknologi har vi benyttet her, forteller Sørensen.

Så når kapitelet om Trøndelag Teater leses, kan QR-koden skannes ved hjelp av en smarttelefon og nettsaken på nrk.no åpnes og lydklippet høres.

- Bare for noen dager siden hadde jeg en kollega fra Bergen på besøk her i Trondheim. Hun hadde gått rundt i Trondheim med boka og plugger i ørene. Hun syntes dette var en veldig kjekk måte å bli kjent med byen på, forteller Sørensen.

Fire minutter er tidsrammen når duoen er på lufta med «Historiske Trondheim». Akkurat det samme lydklippet kan en høre via boka.

Gjenbruk av NRK-innhold

- Det er morsomt at vi kan bruke om stoffet på denne måten. Gjenbruk av populært NRK-innhold i praksis. Først på lufta, så på nettet og til slutt server vi også både lyd, tekst og bilde i bokform, slår Sørensen fast.

I fjor kom bok nummer 1, nå i høst nummer to.

- Vi har stoff til mye mer. Det er mye spennende Trondheimshistorie vi ikke har rukket å være innom. Stoffet er populært og responsen god. Så vi fortsetter vi, sier Tom Erik Sørensen med et smil.