NRK Meny
Normal

Burde ikke vært i Her og Nå-debatt

Her og Nå burde ikke presentert Hans Kristian Gaarder som uavhengig forsker i en debatt om vaksinering mot livmorhalskreft, mener Kringkastingsrådet.

Vil stoppa test for livmorhalskreft

Kringkastingsrådet påpeker behovet for riktig titulering og faren for falsk balanse i helse- og medisinfeltet etter å ha fått 600 klager etter en debatt i radioprogrammet Her og Nå om vaksinering av unge jenter mot livmorhalskreft.

Foto: NRK

Rådet fikk tidenes klagestorm etter at nyhetsprogrammet 8. desember i fjor hadde en debatt om vaksinering av unge jenter mot livmorhalskreft.

Debattanter var overlege og kreftforsker Sveinung Sørbye og Hans Kristian Gaarder, sistnevnte ble i programmet presentert som uavhengig forsker.

Dette reagerte svært mange radiolyttere på. Hele 600 klager strømmet inn til Kringkastingsrådet.

Misledet publikum

NRK var selv raskt på banen og beklaget at Gaarder fikk slippe til.

Regionredaktør Sigrid Gjellan beklager at NRK misledet publikum i dette Her og Nå-innslaget.

Hun sier til rådet at Hans Kristian Gaarder ikke burde deltatt i debatten, så lenge hans manglende fagbakgrunn og kontroversielle ståsted ikke ble opplyst for publikum.

Kringkastingsrådets Mette Gundersen satte pris at NRK var så raske til å beklage denne saken. Hun betegnet det som en stor glipp å framstille en debattdeltaker som noe han ikke er sammen med en seriøs forsker.

Les mer: NRK beklager misvisende yrkestittel

Hvordan rigge til debatt

Kringkastingsrådet sier i sin uttalelse at denne saken ikke bare handler om feil titulering, men også om hvordan man rigger debatt mellom to tilsynelatende like vektige debattanter.

Samtidig mener rådet på generelt grunnlag at det er viktig at NRK slipper til også alternative stemmer i sine programmer.

- NRK skal ikke være redd for å invitere alternative stemmer. Det er viktig at ytringsrommet ikke begrenses, sa rådets leder Per Edgar Kokkvold.

Men rådet påpekte både behovet for riktig titulering av intervjuobjekter og faren for falsk balanse der det er en broket skare sterke meningsytrere.