Brukerråd samlet for første gang

NRKs brukerråd var samlet for første gang på Marienlyst tirsdag. Rådet skal bidra til at NRK på en bedre måte kan speile hele befolkningens behov og være tilgjengelig for publikum.

Jannicke Andresen i midten - medlem av NRKs nyopprettede brukerråd.

Jannicke Andresen (i midten) fra Norsk Forbund for Utviklingshemmede håper et eget brukerråd kan være et skritt videre for å tilrettelegge NRKs tilbud for mennesker med ulike typer utviklingshemming.

Foto: Sidsel Mundal / NRK

Ni representanter fra ulike funksjonshemmedes forbund og en representant fra pensjonistforbundet var samlet.

Brukerrådet skal møtes tre-fire ganger i året, og på dette første møtet ønsker NRK innspill til hvordan sportssendingene kan gjøres mer tilgjengelige. Både sportssjef Rune Haug og flere ansatte i sentrale nøkkelroller var tilstede for å ta imot forslagene til forbedringer.

Siri Antonsen - tilgjengelighetssjef i NRK.

Siri Antonsen som er NRKs tilgjengelighetssjef, ledet brukerrådets første møte.

Foto: Sidsel Mundal / NRK

Les mer: Skal sikre alle like god tilgang til NRKs innhold

Hjelpesider: Slik blir NRK tilgjengelig for deg - nrk.no/tilgjengelighet

Et stort behov

De ti personene i brukerrådet representerer en stor del av NRKs publikum.

- Hele 14 prosent av befolkningen i Norge opplever en eller flere funksjonshindringer i hverdagen. Denne gruppen er like stor som innvandrerbefolkningen, forteller Siri Antonsen, tilgjengelighetssjef i NRK.

Hun leder brukerrådets første møte og noterer alle forslagene som kommer underveis.

Deltakerne er engasjerte og har mye på hjertet. De melder om behov for brukertester, videreutvikling av appen for synstolking, bedre hørbarhet og om teksting som legger seg oppå resultatlister.

Videre kan de fortelle om at mobbing er et større problem for utviklingshemmede enn andre, ønsker seg tydelig språk, lett-tale og lett-språk for dem som ikke forstår de vanskelige ordene, og mye mer.

Et skritt videre

- Jeg håper vi kan komme et skritt videre i å tilrettelegge NRKs tilbud for mennesker med utviklingshemming, sierJannicke Andresen fra Norsk Forbund for Utviklingshemmede.

- For min egen del er det viktig at undertekstene står lenge nok til at jeg rekker å lese dem.

Også Sverre Fuglerud fra Blindeforbundet er veldig fornøyd med det økte fokuset for å gjøre NRKs ulike tilbud mer tilgjengelige for funksjonshemmede.

- For oss er det for eksempel veldig viktig at reporterne beskriver begivenheter som skjer på en slik måte at synshemmede og andre funksjonshemmede får innsikt i det som skjer, sier Fuglerud som er glad for muligheten til innspill og tilbakemeldinger til NRK gjennom et slikt brukerråd.

Brukerrådet som skal bidra til at NRK kan speile hele befolkningens behov på en bedre måte.

Ni representanter fra ulike funksjonshemmedes forbund og en representant fra pensjonistforbundet var samlet for å se på hvordan NRK bedre kan tilrettelegge sitt tilbud for alle.

Foto: Sidsel Mundal / NRK