Bredt og variert julefølge

Spektakulære nordlysbilder er en av mange godbiter som gjemmer seg i NRKs julepakke.

Nordlyset over ishavskatedralen i Tromsø.

Nordlyset over ishavskatedralen i Tromsø. 29. desember kan tv-seerne ta del i Tromsø-fotografen Ole Christian Salomonsens spektakulære Nordlys-bilder.

Foto: Ole C. Salomonsen

Tromsø-fotografen Ole Christian Salomonsens spektakulære nordlysbilder har vakt internasjonal oppsikt. I jula får tv-seerne anledning til å ta del i noen av hans utrolige opptak.

Les også: Livsynsprogrammer på NRK jula 2013

Andre godbiter fra NRKs rikholdige julemeny er eksklusiv Vamp-konsert fra en gård høyt over Aurlandsfjorden, vellykket ribbe-garanti fra mesterkokker i "Kvelden før kvelden", britisk drama og de tradisjonsrike julenøttene - i år igjen servert av Øystein Bache og Rune Gokstad .

Årets julekalender i NRK er «Jul i Svingen» og søndager før jul kan vi ta del i «Advent i prestegarden» hvor det mimres, filosoferes og synges salmer i førjulstiden.

Vamp og Søreide kirke

Sokneprest Hans Jørgen Morvik (t.v) og kapellan Sindre Skeie leder de NRK-sendte julegudstjenestene.

Sokneprest Hans Jørgen Morvik (t.v) og kapellan Sindre Skeie leder de NRK-sendte julegudstjenestene både i radioen og fjernsynet fra Søreide kirke i Bergen.

Foto: NRK

Julekirken på NRK i år er Søreide kirke i Bergen. Det betyr at både i radioen og fjernsynet blir vi tatt med inn i denne kirken som nylig feiret sitt 40-års jubileum julaften og 1. juledag.

1. juledag kan tv-seerne ta del i noen av hans opptak. Andre godbiter fra NRKs rikholdige julemeny er eksklusiv Vamp-konsert fra en gård høyt over Aurlandsfjorden, vellykket ribbe-garanti fra mesterkokker i "Kvelden før kvelden".

Årets julekalender i NRK er «Jul i Svingen» og søndager før jul kan vi ta del i «Advent i prestegarden» hvor det mimres, filosoferes og synges salmer i førjulstiden.

Se også: Alt om jula på NRK1 (pdf)

Alle ser "Kvelden før kvelden"

Programposten «Kvelden før kvelden» har utviklet seg til et program «alle» må ha med seg og knapt noe program i løpet av året samler så mange seere som «Kvelden før kvelden». I fjor så hele 1,4 millioner sendingen.

Nadia Hasnaoui og Kåre Magnus Bergh

Nadia Hasnaoui og Kåre Magnus Bergh leder årets utgave av 'Kvelden før kvelden'.

Foto: Julia Naglestad / NRK

I år er det Nadia Hasnaoui og Kåre Magnus Bergh som skal lede sendingen, mens mesterkokkene Bent Stiansen og Øyvind Bøe Dalelv tar seg av juleribba.

Hasnaoui er en av NRKs mest erfarne programledere, men «Kvelden før kvelden» har hun aldri ledet før. Bergh var programleder også i fjor.

Gode råd til juleribba er blitt et av mange obligatoriske punkt i dette programmet. I år er det mens mesterkokkene Bent Stiansen og Øyvind Bøe Dalelv som tar seg av juleribba.

Spesialutgave av Norge Rundt

På NRK1 synger Sølvguttene tradisjonen tro julen inn og Norge Rundt slår til med en julegave fra deres side og en spesialutgave med Finn Tokvam som programleder.

1.Juledag serverer igjen Øystein Bache og Rune Gokstad de tradisjonsrike Julenøttene. Senere på kvelden slår Kringkastingsorkestret seg løs med storstilt julekonsert med Yasmin Syed som konferansier.

Gården Stigen i Aurland.

Da amerikaneren Dee Cunningham satte i gang å pusse opp gården Stigen i Aurland var drømmen å krone det med en konsert med Vamp. Slik ble det. NRK forteller både historien om gården og sender konserten i jule- og nyttårshelga.

Foto: NRK

Spektakulære Nordlys-bilder

Spektakulært blir det også når den internasjonalt kjente nordlysjegeren Ole Christian Salomonsen deler noen av sine utrolige opptak med tv-seerne 29. desember.

Han har i lang tid forsøkt å fange nordlysbilder av en kvalitet som aldri før har vært tatt.

Hvordan kongen opplevde å bo flere dager sammen med Yanomani-indianerne i Amazonas, får vi høre og se når vi blir med til Slottet og kan ta del i kongeparets årsoppsummering.

Britiske dramaserier slår veldig godt an også hos norske tv-seere. I jula kan vi ta del i «Døden kommer til Pemberley» som er et helt nytt britisk kostymedrama i tre deler basert på en roman av krimdronningen P.D. James.

Vamp på Stigen gård

Nyttårsaften taler selvsagt kongen og ellers blir vi blant annet tatt med til Stigen i Sogn og en meget eksklusiv konsert holdt på en gjenoppbygd kulturgården

Tidligere på nyttårsaften, og første sendt gang på julaften, kan vi ta del i det fantastiske arbeidet som er gjort for å gjenoppbygge gården.

Amerikanske Dee Cunningham har lagt ned et utrolig arbeid med å restaurere dette stedet som ligger svært så luftig til høyt oppe i fjordsida i Aurland i Sogn og Fjordane.

Alt om tv-jula på NRK, programoversikt og mulighet til å se igjen programmene på tv. nrk. no.

Døden kommer til Pemberley - Elizabeth (Anna Maxwell Martin) og Fitzwilliam Darcy (Mattew Rhys)

Døden kommer til Pemberley - Elizabeth (Anna Maxwell Martin) og Fitzwilliam Darcy (Mattew Rhys) - britisk tv-drama som sendes på NRK1 i jula.

Foto: Origin Pictures

Radiojul

Også radioen byr på en bred og variert julemeny i sine kanaler.

I NRK P1 er det Pål Plassen fra Norgesglasset og Ida Kjøstelsen fra Nitimen som skal ordne til jul i år.

De skal lage «Kvelden før kvelden» i fire timer på direkten Lille Julaften. De gleder seg veldig til å jobbe sammen.

Gjester er blant andre Trond-Viggo Torgersen, Elin Prøysen og Maria Mena, samt at flere av NRK P1s øvrige programmer har sendt sitt «julekort» til lytterne som skal spilles av denne kvelden.

Ida Kjøstelsen, Pål Plassen

Pål Plassen fra Norgesglasset og Ida Kjøstelsen fra Nitimen går sammen om å by på 'Kvelden før kvelden' i radioens P1.

Foto: Ole Kaland / NRK

Alt om radiojula, programoversikt og mulighet til å høre igjen programmene på radio. nrk. no.