Blir radioprestene i 2015

Menighetene i Sarpsborg, Bodø, Melhus, Sotra og Misjonssambandet i Oslo blir gjengangere i radiogudstjenestene i NRK neste år.

Radioprestene 2015

Prester og representanter fra kirkene som blir gjengangere i radiogudstjenestene i NRK i 2015. Foran f v Jan Erik Lehr, Oslo, Randi Vik, Melhus, Duvald Noreng Lund, Oslo og Hanne Næss Tremoen, NRK. Bak fra v Ove Gundersen, NRK, Kyrre Kolvik, Bodø, Kari Mangrud Alsvåg, John Olav Hodne, Melhus, Brian Hepworth, Bodø og Bjarte Nese, Sotra.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Hvert år plukker NRK ut et knippe prester som får spørsmål om å holde fire radiosendte gudstjenester i løpet av året.

Ellers er det nye prester og kirker som slipper til den enkelte søndag. Å ha noen faste som går igjen har NRK gode erfaringer med.

- Vi gjør dette både for prestene og radiolytterne sin skyld. Prestene og menighetene blir litt «varmere i trøya» av å ha NRK på besøk flere ganger hvert år. Samtidig gir det en trygghet som jeg tror radiolytterne også merker, sier Ove Gundersen som er ansvarlig for å produsere NRKs radiogudstjenester.

Med mål om å speile både geografi, ung og gammel, kvinnelige som mannlige prester og mangfoldet i norsk kirke- og menighetsliv er 2015-prestene plukket ut.

- For første gang har vi med Misjonssambandet i 2015. Vi har tradisjon med å ta med både statskirke- og frikirkemenigheter. Så i 2015 blir det gudstjenester å høre fra Misjonssalen i Oslo, sier Gundersen.

Tradisjonsrik radio

Å overføre gudstjenester er noe av det mest tradisjonsrike innholdet i radioens historie. I Norge ble den første radiogudstjenesten overført fra Vår Frelsers kirke i Oslo allerede 28. desember 1924.

Les mer: Slik blir en radiogudstjeneste til

- Stadig har vi rundt 400 000 lyttere i snitt som benker seg rundt radioapparatene hver søndag formiddag. Vi er Norges klart største kirkerom, slår Gundersen fast.

I utgangspunktet er det en helt ordinær gudstjeneste NRK kommer for å overføre.

- Innholdet og budskapet er det den enkelte prest som står for. Vi veileder og gir gode råd, sier Gundersen.

Og nylig var 2015-prestene og andre representanter fra neste års gjengangere i gudstjenestene samlet ved NRKs radiosenter på Tyholt i Trondheim.

Aktive Fjell kyrkjelyd

Sokneprest Bjarte Nese fra Fjell kyrkjelyd på Sotra i Hordaland vil få det ekstra NRK-travelt neste år.

I tillegg til radiogudstjenestene skal han også lede tre påskegudstjenester som vil bli sendt både i radio og på TV.

På samme måte som de andre som var på seminar synes han det er stor stas å bli plukket ut og få anledning til å presentere sin kirke og sin menighet via NRK.

- Vi har lagt merke til den svært aktive menigheten på Sotra. Preget av mye sang- og musikkliv. Derfor er vi svært så glade for at Fjell kyrkjelyd har takket ja både til å ha radiogudstjenester og være NRKs påskekirke neste år, sier gudstjenesteansvarlig Ove Gundersen i NRK.

Les også: Kirkegjengerne ville ikke gå hjem

Sakte-TV: Synger hele salmeboka

Radiogudstjeneste i Orkdal kirke

65 ganger i året er NRK til stede rundt om i hele landet for å sende radiogudstjeneste. Her er det Orkdal kirke som får besøk av NRK.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK