– Ikke lokket med på falske premisser

NRK avviste at Jan Hanvold var lokket med på feil premisser da Brennpunkt-dokumentaren «Pengepredikanten» ble diskutert i Kringkastingsrådet torsdag.

Han tilbyr frelse, helbredelse og suksess. Den som ber, skal få. Og den som gir, får enda mer. Jan Hanvold leder TV Visjon Norge. Kanalen har de siste årene hatt enorme gaveinntekter, fra givere som er overbevist om at tv-pastoren handler på oppdrag fra Gud.

Brennpunkt-dokumentaren "Pengepredikanten" fikk stor oppmerksomhet. Torsdag diskuterte Kringkastingsrådet programmet.

Hele 27 henvendelser har kommet til Kringkastingsrådet etter at NRK viste det indre liv i Visjon Norge. 21 av disse er klager på dårlig journalistikk og ensidig negativ fremstilling av lederen Jan Hanvold, mens seks gir NRK honnør og skryt for programmet.

Kringkastingsrådets Vebjørn Selbekk mente «Pengepredikanten» var en interessant og god dokumentar, men ville høre om det stemmer, slik Hanvold selv hevder i ettertid, at han ble lokket med i programmet på feil premisser.

Løpende kontakt

Dette avviste Brennpunkt-redaksjonens Bjørn Olav Nordahl.

Han fortalte at utgangspunktet for dokumentaren var å sette søkelyset på kristne miljøer som dukker opp i randsonen av den norske kirke.

– Da dukket Visjon Norge og Jan Hanvolds navn raskt opp. Vi tok kontakt, og han har ikke hatt noen innvendinger mot å samarbeide med oss. Først da denne saken tok av i norske medier, snudde Hanvold, sa Nordahl.

Rådsmedlem Selbekk fant grunn til å spørre på nytt om premissene kanskje var blitt endret underveis.

– Flere kunne vært sett i kortene

Nordahl viste igjen til at redaksjonen har hatt fortløpende kontakt med Hanvold underveis, og at han også fikk sett programmet før det ble sendt.

– Jan Hanvold hadde hatt muligheten til å hoppe av underveis hvis han skulle ha ønsket det, påpekte Nordahl.

Rådsmedlem Torvild Sveen ga NRK honnør for å sette fokus på slike miljøer og mente det var flere enn Jan Hanvold som kunne vært kikket nærmere i kortene.

Også Inger Gunn Sande mente det var betimelig av NRK å sette fokus på slike miljøer.

– Jan Hanvold som selv driver en TV-kanal, burde forstå godt hva han blir med på når han sier ja til NRK. Dette ble en knakende god dokumentar, sa Sande.

Les også: NRK fikk kritikk for sin dekning av Clinton

Møte
Klager
Foredrag
NRK
Publikum

Følg dagens møte i Kringkastingsrådet.