Hopp til innhold

60 timer salme-sakte-TV

200 kor fra hele landet er klare for å la 60 timer med direktesendt salmesang runge over det ganske land den første helga i advent.

Salmeboka minutt for minutt

FØLG SENDINGA HER NÅ!

Fra fredag formiddag kl 1200 den 28. november til rundt midnatt søndag den 30. november vil salmesangen gå i ett på NRK2.

Rundt 200 kor og mer enn 3 000 sangere skal synge alle de 899 salmene i salmeboka i kronologisk rekkefølge i et direktesendt TV-program.

Alt formidlet via TV-skjermene i etter hvert kjent NRK-sakte-TV-stil.

OVERSIKT: Hvilke kor synger hvilke salmer?

- Gleder oss

Salmeboka minutt for minutt - Programledere Camilla Tjønn Thingvoll og Odd Rune Wolden

Salmemaraton på TV: Programlederne Camilla Tjønn Thingvoll og Odd Rune Wolden leder det hele når salmeboka skal synges fra perm til perm på NRK2 den første adventshelga.

Foto: Erlend Laanke Solbu / NRK

- Dette blir kjempespennende og dette gleder jeg meg stort til, sier programleder Camilla Tjønn Thingvoll som skal lede det hele sammen med Odd Rune Wolden.

Han synes det er et kjempeprivilegium å få en slik programlederoppgave. - Dette blir det største jeg har gjort i min tid som journalist, slår Wolden fast.

Les mer: Salmeboka skal synges minutt for minutt

Blir en folkefest

Han er overbevist om at NRKs salmestunt vil bli en stor folkefest. – Nå tar vi salmene ut av kirkerommet og inn i de tusen hjem. Dette vil bli en stor TV-opplevelse, slår Wolden fast.

De fleste salmene vil bli sunget i Vår Frue kirke i Trondheim, men det vil også bli sunget både på Fløyen i Bergen, Gamlebyen i Fredrikstad, på Maihaugen, Kåfjord og i USA.

Og de to programlederne håper også det synges med, både i de tusen hjem, hytter og hus og i alle landets kirker, denne adventshelga 2014.

Nasjonalt kulturløft

Hege Lundeby i Øvre Nidelven Kammerskor synes det er stort å få være med på dette nasjonale kulturløftet.

Hennes kor er et av de rundt 200 korene som har meldt seg og som er plukket ut til å være med å synge noen av salmene.

- Vi var ikke i tvil om at vi skulle melde oss på. Det er kult med sakte-TV, så dette måtte vi bare være med på. Og vi synger det vi blir bedt om. Ikke noe problem med det. Vi gleder oss, sier Lundeby.

Totalt vil 3 000 korsangere fra store deler av landet vil komme til Trondheim den første adventshelga for delta i maratonsendingen.

Kjempestort puslespill

- Det kommer kor tilreisende både fra nord, øst og sør, i tillegg til mange her fra Midt-Norge. Her sitter jeg og prøver å få til en plan over hvem som skal synge hva når, sier prosjektleder Petter Ingholm Gustavsen.

- Dette er som å legge et kjempestort puslespill. Noen kan ikke på det tidspunkt vi foreslår, noen trekker, samiske kor må få synge salmene på samisk og så videre. En rekke ulike forhold og faktorer spiller inn. Men vi skal få det til å gå opp til slutt, smiler Gustavsen.

Rent TV-produksjonsmessig blir dette TV-jobbing på skift. Noen jobber, noen sover.

Kirken og Korforbundet er viktige samarbeidspartnere. - Og alle synes dette er kjempegøy og trekker i lag. Et stort apparat skal til for å få til et slikt TV-stunt. Men det får vi til, sier Gustavsen.

Salmesang fra 13 ulike steder

I tillegg til i og utenfor Vår Frue kirke i Trondheim vil det også bli sunget salmer andre steder i landet.

- Dette gjør vi for å lage en enda mer innholdsrik fjernsynssending, fortsetter han.

Både på Lofthus i Hardanger, på Fløyen i Bergen, Maihaugen på Lillehammer, Karasjok, Kåfjord, Tromsø, Finnsnes, Fredriksten festning i Halden, Ustein kloster, Gamlebyen i Fredrikstad og to steder i Oslo vil NRK rigge seg opp og fange salmesang.

Samiske kor og USA-kor

Flere samiske kor vil delta, deriblant et kor som synger på lulesamisk.

Og ikke nok med det. På universitetet i Decorah i staten Iowa vil et universitetskor på mellom 70 og 100 sangere stemme i. De skal synge tre salmer lørdag kveld, hvorav minst en vil bli sunget på norsk.

Sør-koreansk salmesolist

Også internasjonalt vekker salmesendingen oppmerksomhet. Fra Sør-Korea kommer et eget TV-team som skal se på hvordan lager NRK lager sakte-TV.

Deres Jaemin Park, kjent programleder og artist i hjemlandet, får være med på å synge en av salmene.

- Interessen er stor. Både innenlands og utenlands. Det er bare godord å få om at NRK setter i gang noe slikt. Og så utrolig mange har lyst til å bidra. Jeg tror dette skal bli en TV-helg og en salmemaraton helt utenom det vanlige, sier NRKs prosjektleder Petter Ingholm Gustavsen.

Les mer: Sørkoreansk superstjerne vil synge salmer

I november lanserer NRK en ny form for «sakte-TV». Dem nye salmeboka skal nemlig synges fra perm til perm.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen forteller om salmeprosjektet.