20 år med Vestlandsrevyen

Med Vestlandsrevyen som spydspiss grunnla NRK sitt regionale tv-tilbud.

Vestlandsrevyens første programledere Arild Sondre Sekse og Kari Amble

Med Kari Amble og Arild Sondre Sekse som de første programledere gikk Vestlandsrevyen på lufta for første gang 11. november 1991. Snart hadde hele landet regionale tv-nyheter og NRK posisjonerte seg enda sterkere rundt om i landet.

Foto: NRK

Det var daværende kringkastingssjef Einar Førde som tok en strategisk viktig beslutning om at NRK skulle begynne med regionale tv-sendinger.

Mandag 11. november 1991 satt Kari Amble og Arild Sondre Sekse klare med første utgave av Vestlandsrevyen. Sendenettet ble splittet og tv-seerne i Hordaland og Sogn og Fjordane fikk lokale nyheter i stedet for riksprogrammet.

Les mer: Vestlandsrevyens historie

Flere seere enn Dagsrevyen
Suksessen var klar fra første dag. Første uka så 300 000 hordalendinger på – det betydde at flere i distriktet fulgte Vestlandsrevyen enn Dagsrevyen.

- Vestlandsrevyen var først ut og forløperen for alle de regionale tv-sendingene. Så kom Nordnytt og de andre i tur og orden. Gjennom å splitte sendenettet og starte regionale sendinger kom NRK i en enda sterkere posisjon landet rundt. Det regionale tv-tilbudet betyr veldig mye for at NRK oppleves som relevant for folk flest, påpeker nåværende kringkastingssjeft Hans-Tore Bjerkaas.

Noen selvfølge at NRK skulle begynne også med regionale tv-sendinger var det ikke i 1991. På Marienlyst var det mange som mente at NRK heller måtte styrke nyhetssendingene på riksplanet enn å begynne å skusle bort ressurser med tv-nyheter fra distriktene.

Nett-tv: Se Vestlandsrevyen i nett-tv

I boka ”Hele landet på lufta” beskriver Jørn Enger detaljert den maktkampen som foregikk forut før etableringen.

Komme TV2 i forkjøpet
Einar Førdes agenda var å posisjonere NRK før TV2 startet opp - med hovedsete nettopp i Bergen. Ved å satse på regionale nyheter kom NRK TV2 i forkjøpet og fikk vist at også når det gjaldt distriktsfjernsyn ville NRK være i førersetet.

Ikke bare Vestlandsrevyen var satsingsområde i de nye NRK-lokalene på Minde i Bergen. Norge rundts redaksjon ble flyttet fra Marienlyst til Minde, mange av frokost-tv-sendingene ble laget her og distriktskontoret ekspanderte kraftig.

Første byggekloss
Og med Vestlandsrevyen som første byggekloss har NRK Hordaland fortsatt å vokse som det store tv-senteret i NRK utenfor Marienlyst og hovedkvarteret i Oslo. Med fortsatt ansvar for seermagneten Norge rundt, ansvar for NRKs naturprogrammer og daglige sendinger både av Førkveld og Norge i dag er det travlere enn noen gang i tv-studioene til NRK på Minde i Bergen.

NRK Vestlandsrevyen

Vestlandsrevyen kom først. I dag er det 11 regionale sendinger. Nordnytt, Nordland, Midtnytt, Møre og Romsdal, Østnytt, Rogaland, Sørlandet, Østafjells, Østfold og Østlandssendingen som kommer når sendingene på NRK1 splittes kl 18.40 og 20.55.

Foto: NRK