- NRK svikter distriktene

Kommentator Sven Egil Omdal mente NRK svikter distriktene i sin nyhetsdekning da han innledet i Kringkastingsrådet torsdag. Se opptak av møtet.

Hør folkets representanter drøfte NRKs programmer og diskutere klager.

Se opptak av møtet i Kringkastingsrådet 20. januar.

Omdal karakteriserte Dagsrevyen som en fortløpende selfie fra nasjonens navle.

- NRK lykkes godt med sin utenriksdekning, men gjør ikke det med sin nasjonale nyhetsdekning, sa Omdal.

- Bør bygge nasjonalt samhold og fellesskap

Han pekte på det han mente var underlige og urovekkende prioriteringer i Dagsrevyen.

- Dette er en farlig utvikling som underbygger polarisering og gjør landet fattigere. Vi trenger i stedet en journalistikk som bygger nasjonalt samhold og fellesskap, påpekte han.

Han etterlyste mer journalistikk som krysser kommune- og fylkesgrenser.

- Skal NRK få til dette mener jeg det bør gjøres noen strukturelle grep. Plassere gode reportere rundt omkring på distriktskontorene for å lage nasjonale nyhetssaker vil være et godt grep, fortsatte han.

Dagsrevyen stadig et flaggskip

Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord takket Omdal og sa at han framførte konstruktiv kritikk hun tar med seg inn i nyhetsredaksjonen.

Hun minnet om at NRK i vår tid tilbyr nyheter på flere steder og på flere plattformer, men at Dagsrevyen stadig er og skal være et flaggskip i nyhetsdekningen. Hun la til at oppslutningen fortsatt er formidabel, med 905 000 lyttere i snitt, så langt i januar 2017.

Distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen viste til hvordan distriktsdivisjonen i NRK nå er omorganisert til regionkontorer hvor samarbeid innen de enkelte regioner og mellom regionene vektlegges.

- Fra hele landet til hele landet, er og blir en viktig rettesnor for oss, påpekte Gynnild-Johnsen.

Yngre ser ikke "vanlig" TV

I debatten som fulgte advarte rådsmedlem Elin Ørjasæter mot å fokusere så mye på Dagsrevyen. – Det programmet begynner vel å bli 68-generasjonens lange, seige gudstjeneste. Nettet og nyhetsdekningen som mange benytter seg av, blir stadig viktigere også for NRK, påpekte hun.

Inger-Gunn Sande la til at folk under 40 år ser mindre og mindre på TV. – Det er mobil og nett som gjelder i dag. Det er helt naturlig at NRK tar dette inn over seg, sa hun.

Afshan Rafiq og flere med henne mente det gjøres mye på NRKs distriktskontor, og at dette stoffet sentralt bør løftes bedre fram.

«- Mentalt fraværende journalister»

Pressens håndtering av den såkalte Drevland-saken i Bergen var også tema i Kringkastingsrådet torsdag.

Trude Drevland har kommet med knallhard kritikk om hvordan pressen håndterte denne saken.

Den tidligere Bergensordførerens forsvarer John Christian Elden sa at det han spesielt savnet i en slik sak var at pressen ikke kommer tilbake til saken når den ikke viser seg å være så stor og omfattende likevel.

Nyhetsdirektør Jan Stian Vold avviste at Bergens Tidende har drevet noen heksejakt i denne saken, men bedrevet godt journalistisk håndverk.