Monica portrett

BERGENS UKJENTE VM-STJERNE: Monica Sognnes Rasmussen har tatt både gull og sølv i VM i utstyrsfritt styrkeløft. 44-åringen konkurrerer i klassen yngre veteraner, minus 57 kilo.

Foto: Hanne Farestvedt / NRK

Verdens sterkeste barnehagelærer

For fire år siden reiste Monica Sognnes Rasmussen (44) seg fra sofaen og begynte å trene. I forrige uke kom hun hjem fra VM i styrkeløft med gull i bagasjen.

– Jeg husker ingenting, sier hun og ler. Rasmussen snakker om løftet i Texas som ga henne VM-gull i knebøy, som er en av de tre grenene i styrkeløft.

Egentlig hadde hun vunnet gull allerede i åpningsløftet, med mer vekt på stangen enn sølvvinneren avsluttet med, nemlig 130 kilo.

Monicas vinnerløft var 142,5 kilo tungt. Det er mer enn 2,5 ganger hennes egen kroppsvekt. Bergenseren konkurrerer nemlig i vektklassen minus 57 kilo.

Slik har det ikke alltid vært.

Ble hektet på crossfit

Monica før og etter

EKSTREM FORVANDLING: På under ett år forsvant 20 kilo, samtidig som Monica ble mye sterkere.

Foto: Privat

Høsten 2012: Monica hadde akkurat avsluttet utdannelsen som førskolelærer. En revmatisk sykdom gjorde at hun hadde mye smerter i kroppen, med ledd som var konstant betente. Ofte måtte hun ty til krykkene. Hun visste at trening, sammen med medisin, ville bedre tilstanden.

Men zumba og spinning ga liten eller ingen uttelling. Hun likte bedre å kose seg i sofaen.

Hun var 20 kilo tyngre enn i dag. For en som måler 156 cm, var det litt å bære på.

Vendepunktet kom den dagen en venninne lokket Monica med på en crossfit-trening.

– Det var helt forferdelig. Tungt og flaut.

– Flaut?

Styrkeløfter Monica Sognnes Rasmussen

BLE HEKTET: Monica ble med en venninne på crossfit-trening og ble hektet.

Foto: Hanne Farestvedt

– Jeg følte meg så stor og klumpete. Samtidig likte jeg det jeg hadde vært med på. Så jeg skjønte at hvis jeg bare holdt ut i starten, ville jeg komme til å like det veldig godt, forteller hun.

Allerede på neste trening gikk det opp for henne at ingen andre syntes hun var klumpete og teit. Så Monica fortsatte, og ble hektet på treningsformen.

Ungene pleier å si at jeg er verdens sterkeste, bare ikke like sterk som pappene deres.

Monica Sognnes Rasmussen

Raskt ble det åpenbart at hun tålte – og likte – å trene mye og hardt. På nyåret i 2013 la hun om kostholdet: Ut med raske karbohydrater, inn med magre proteiner.

Norgesrekord uansett årsklasse

På under ett år mistet hun 20 kilo, samtidig som hun ble mye sterkere. Styrkeløft hadde tatt over mer og mer av Monicas treningsregime, rett og slett fordi hun oppdaget at hun liker å løfte tungt.

– Alt ble veldig mye lettere, både på trening og på jobb, sier 44-åringen og smiler. I dag er barnehagelæreren i Kidsa barnehage på Ladegården i full aktivitet og på tur med ungene hver dag.

Kidsa barnehage og Monica

VERDENS STERKESTE: Til daglig er Monica barnehagelærer i Kidsa barnehage på Ladegården. Ungene synes hun er så sterk at hun kan løfte et helt hus.

Foto: Hanne Farestvedt

– Ungene pleier å si at jeg er verdens sterkeste, bare ikke like sterk som pappaene deres, sier hun og ler.

Men ungene tar nok feil. Selv om Monica konkurrerer i klassen for yngre veteraner (40+), har hun norgesrekorden i knebøy - uansett årsklasse.

– Jeg elsker å ta knebøy. Jeg vet ikke hvorfor. Det er løftingen i seg selv som gøy, og jeg får et kick av å sette ny pers. Dessuten liker jeg følelsen av å være sterk, sier hun.

Styrken sitter ikke bare i kroppen. Den har satt seg i hodet, og gjort henne mentalt sterk.

Gull i VM-debuten

Den mentale styrken har hun hatt god bruk for det siste året. I fjor klarte hun VM-kravet og fikk reise til VM i Finland. I debuten tok hun sensasjonelt nok gull sammenlagt.

130 kilo

130 KILO: Monica begynte på 130 kilo og stoppet på 142,5 kilo i knebøy under VM. Det holdt til gull. Tilbake på trening legger hun 130 kilo på stangen, tar et løft - og får det til å se lett ut.

Foto: Hanne Farestvedt

– Det er mye som skal klaffe for å klare noe sånt, sier Snorre Rotbæk, Monicas trener i Bryggen styrkeløftklubb.

Vi så tidlig at Monica har et stort talent for å bli veldig sterk, veldig fort.

Snorre Rotbæk, trener i Bryggen styrkeløftklubb

Men det handler om mer enn at du har dagen, og at konkurrentene ikke har det.

– Vi så tidlig at Monica har et stort talent for å bli veldig sterk, veldig fort. Det er veldig spesielt å gå fra å være overvektig mosjonist til å bli verdensmester i styrkeløft på så få år, sier Rotbæk, og fremhever en annen ting som er spesielt med klubbens stjerneutøver.

Snorre og Monica i Texas

VM-TEAMET: – Monica er rett og slett en maskin, sier trener Snorre Rotbæk.

Foto: Privat

– Hun er i veldig god form. Hun kan slå nesten hvem som helst i hva som helst, enten det er utholdenhet, styrke eller kondisjon. Hun er utholdende, eksplosiv og bevegelig. Hun er rett og slett en maskin, sier Rotbæk.

Manglet 2,5 kilo på gull sammenlagt

Og for maskinen Rasmussen var VM-debuten en kraftig motivasjon til å prøve og forsvare VM-tittelen sin i år. Det siste året har bestått av trening to timer for dagen, seks dager i uken, etter et nøye oppsatt program.

– Det er ikke hver dag det er like gøy å gå på trening. Men da hjelper det å komme dit og treffe folkene. Styrkeløftmiljøet er utrolig godt, sier hun.

Før årets VM hadde medlemmene i Bryggen crossfit og Bryggen styrkeløftklubb kronerulling for at hun skulle få reise til Texas.

– Man betaler selv for deltakelsen. De hadde samlet inn 13.000 kroner til turen min!

Monica Sognnes Rasmussen backstage under VM i utstyrsfritt styrkeløft i Texas juni 2016.

VIDEO: International Powerlifting Federation /Youtube

Det ble sølv sammenlagt i Texas i juni, selv om hun økte med 17,5 kilo totalt i forhold til i fjor. Fattige 2,5 kilo manglet på at hun tok gull sammenlagt for andre året på rad. Men gullet i knebøy (142,5 kg) var soleklart, og i benkpress (67,5 kg) ble det bronse.

Pallen i Texas

SØLV: Bare 2,5 kilo skilte sølv- og gullvinneren i årets VM. Totalt løftet Monica 352,2 kilo i tre øvelser.

Foto: Privat

– Jeg hadde en dårlig markløftdag, sier hun, og innrømmer at hun først ble kjempeskuffet.

Målet er å ta gullet tilbake, og sette verdensrekord i knebøy!

Monica Sognnes Rasmussen

– Du står der og skal ta det siste løftet, og vet at du drar for gull - og så går det ikke… Jeg ville bare gå, sier hun. At det var større og tøffere motstand i år, tenkte hun ikke på akkurat da.

Rød løper og medalje i barnehagen

Men nå, etter å ha kommet hjem, er hun strålende fornøyd med gull i knebøy og sølv sammenlagt.

Barnehagemedalje

BARNA LAGET: Da Monica kom hjem fra VM i forrige uke, hadde barna rullet ut den røde løperen og laget medalje til henne.

Foto: Hanne Farestvedt

I forrige uke ble hun mottatt med rød løper, iskremfest og medalje som ungene i barnehagen hadde skrevet på: «Du klarer nesten å bære et helt hus» og «Vi elsker deg», er meldingene på medaljen. Da var de sure 2,5 kiloene glemt.

Dessuten har hun begynt å tenke på neste år. Da er det VM i Hviterussland.

Målet er å få tilbake gullet, og sette verdensrekord i knebøy!

Verdensrekorden i hennes vekt- og aldersklasse er 152,5, altså ti kilo mer enn gulløftet i årets VM.

– Det betyr at jeg må løfte 153 kilo. Men jeg følte jeg hadde mer inne i knebøy i år, sier hun.

– Hva skjer i kroppen når du står på podiet der og skal løfte for gull?

– Jeg er kjempekonsentrert. Og så har jeg enkelte ting jeg bare MÅ gjøre, ellers får jeg ikke løftet til å stemme. Jeg må trekke pusten voldsomt på ett bestemt tidspunkt, kaste på hestehalen, sånne ting.

– Hva tenker du på?

Medaljer

EDELT METALL: Gull og bronse, og sølv sammenlagt ble fangsten under årets VM i Texas.

Foto: Hanne Farestvedt

– «Dette er lett», tenker jeg. At vektstangen er kjempelett. Jeg tenker absolutt ikke på hvor mye vekt jeg faktisk har på skuldrene. Derfor ble jeg litt satt ut da jeg hørte VM-kommentatoren si at jeg skulle løfte over to og en halv gang min egen kroppsvekt, sier hun og ler.

«Verdens sterkeste mus»

Mannen som kommenterte VM var for øvrig Bill Kazmeyer, som er regnet for å være den sterkeste mannen som noen gang har levd. Dagen før, da Monica ble introdusert for styrkelegenden, så ha på henne og sa: «Du må være verdens sterkeste mus».

Markløft

MARKLØFT: De tre øvelsene i styrkeløft er knebøy, benkpress og markløft, og utføres i den rekkefølgen i et mesterskap.

Foto: Hanne Farestvedt

– Du har akkurat fylt 44 år. Hvor lenge kan du holde på?

– Du kan jo drive med styrkeløft når du er 80 år og superveteran. Men jeg tenker at jeg fortsetter så lenge det er gøy. Og så lenge jeg føler at det ikke går utover familien, sier tobarnsmoren som har en datter på 18 år og en sønn på 15 år.

– Datteren min driver med vektløfting, sønnen med fotball - og mannen min trener crossfit. Jeg tror de syntes det var litt rart da jeg begynte å reise på stevner, men nå er det bare kjekt. Men det hadde aldri gått uten deres støtte, sier hun.

Monica Rasmussen trekker ikke frem verken heder, edelt metall eller muskler når hun skal sette fingeren på hva hun har igjen for å ha blitt en av verdens sterkeste.

– Alt er forandret. Jeg har fått bedre selvtillit, jeg er mye gladere, og kroppen virker, sier hun og legger til:

– Det er en vinn-vinn-situasjon.

På vei til trening

ALDRI FOR SENT: Monica var over 40 år da hun begynte med styrkeløft. – Det bare viser at det er aldri for sent å begynne, er hennes oppfordring. Nå har hun VM 2017 i siktet.

Foto: Hanne Farestvedt