Hopp til innhold

Wilhelm vet alt om norske ferger

Tysk lærer har kartlagt norsk kysthistorie i bilder i snart 30 år. Sjekk din ferge her!

MF Lindås og Wilhelm Langes

RIKT ARKIV: Den tyske læreren (innfelt) har fotografert ferger i Norge siden tidlig på 80-tallet. Her BNRs MF «Lindås», som blant annet trafikkerte strekningen Salhus-Frekhaug.

Foto: Wilhelm Langes

Noen gang lurt på hvor det ble av fergen du ta for 20-30 år siden, på vei til byen eller til hytten? Da er sjansen meget stor for at du finner den igjen på websidene til tyske Wilhelm Langes.

Tar store omveier

Den 56 år gamle fysikklæreren fra innlandsbyen Dortmund (se kart under) reiser hver eneste sommer Skandinavia rundt i sin ombygde Renault Traffic sammen med sin kone. På turen knipser han bilder av hver eneste ferge han ser. Turene er attpåtil lagt opp med mest mulig omveier på kryss og tvers av fjordene, slik at han skal få opplevd flest mulig fergestrekninger.
Den voldsomme interessen for ferger ble vekket da Wilhelm og hans kone reiste på ferie til Danmark i 1973 og fikk se den voldsomme fergetrafikken fra Helsingør til Helsingborg i Sverige, med avganger for tog- eller bilferge hvert femte minutt.

MF Austrheim

FØLGER BÅTEN: Wilhelm har også fulgt fergenes skjebne. Her MF «Austrheim» med BNR-logo...

Foto: Wilhelm Langes

- Det var en stor opplevelse for meg, som kommer fra det innerste Ruhr-området i Tyskland, med over 250 kilometer til nærmeste hav. Den store fergeopplevelsen kom likevel ikke før vi reiste til Norge i 1978 og jeg fikk reise med flere ferger på Vestlandet, sier Wilhelm Langes til nrkhordaland.no.

- Forferdelige tunneler og broer

En hel haug av fergestrekningene han har opplevd er nå borte. Blant annet strekningene mellom Nordhordland og Bergen, Salhus - Frekhaug og Steinestø - Knarvik, som nå er erstattet av Nordhordlandsbrua.

MF Austrheim

NY UTGAVE: ... og her ombygget og omdøpt til MF «Boknafjord».

Foto: Wilhelm Langes

- Mot slutten av 70-tallet var det nesten ingen av disse forferdelige broene eller tunnelene i Norge. Men dessverre tok jeg ikke så mange bilder på denne turen, eller den neste i 1979, forteller tyskeren.

På 80- og 90-tallet ble det utallige turer til Norge for familien, hvor kone og tre barn støtt og stadig måtte finne seg i avstikkere på smale veier for å finne frem til de mest obskure fergeleier og knipse fergene som gikk der.

- Da internett kom for fullt, vokste samlingen min voldsomt etter hvert som jeg kom i kontakt med andre fergeentusiaster, sier Wilhelm, som i 2003 lanserte sin første webside med bilder av norske og danske ferger.

- Flere andre har stilt sine bilder til rådighet for meg, og websiden min har nå bilder av ferger i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland, forteller han.

HAR WILHELM BILDER AV FERGEN DU REISER/REISTE MED? SJEKK HER!

- En helt annen opplevelse

Wilhelm innrømmer gladelig at hobbyen har ført både ham selv og familien til en del steder hvor turister kanskje normalt ikke ferdes altfor ofte.

- Min filosofi er: Der hvor det er et fergested, er det ofte fin natur og mye å oppleve. Det gjelder i alle disse landene. Tar du for eksempel en reise via fergestrekningene langs Rhinen og Elben, vil du oppleve Tyskland på en helt annen måte. Det samme er tilfellet hvis du reiser fra Bergen til Trondheim og på veien tar hver eneste ferge du kan, sier fergeentusiasten.

Til Norge igjen i juli

- Og neste sommer går turen til Norge igjen?
- Ja, selvfølgelig. Dessverre gikk norgesturen vår i fjor i vasken, fordi jeg skadet meg om bord på hurtigruteskipet «Nordstjernen» under en tur til Svalbard. Etter det var jeg ikke i stand til å kjøre bil uten smerter, så vi kom aldri lenger fra Oslo enn til Årdalstangen før vi måtte dra hjem igjen. Planen var en lang tur på Vestlandet med så mange fergeturer som mulig, sier Wilhelm.

- Nå lengter jeg bare etter en skikkelig god fergeferie i Norge neste sommer. Turen begynner 2. juli!

Vet du om noen andre som har en morsom og litt pussig hobby? Tips oss på hordaland@nrk.no

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.