NRK Meny
Normal

Vurderer å saksøke regjeringen

- Tidspunktet for denne avgjørelsen er ikke tilfeldig, sier byrådsleder Monica Mæland. Hun mener regjeringens vedtak i budsjettsaken er del av et skittent spill.

Monica Mæland

GIR IKKE OPP KAMPEN: Byrådsleder Monica Mæland vurderer rettslige skritt mot regjeringen.

Torsdag konkluderte Kommunaldepartementet med at Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittsparti i to år har drevet Bergen uten lovlig budsjett . Byrådsleder Monica Mæland (H) mener saken er hastebehandlet for å rekke valgdagen, og at avgjørelsen bærer tydelig preg av å være politisk.

- Man har vært mer opptatt av å fatte en beslutning på dette tidspunktet, før valglokalene åpner, enn å gjøre en skikkelig saksbehandling, sier Mæland til NRK.no.

- Vi er fortsatt uenig

Hun bekrefter at byrådet nå vurderer å gå til rettslige skritt i saken.

Liv Signe Navarsete

BLE ORIENTERT: Statsråd Liv Signe Navarsete ble orienter om vedtaket før det ble sendt til Bergen.

Foto: Frank Almås / NRK

- Vi er fortsatt uenig og vi forbeholder oss retten til å gjøre de juridiske vurderinger som vi må gjøre videre. Det får vi bruke litt tid på, sier Mæland.

LES OGSÅ: Jussprofessor støttar byrådet

Striden dreier seg om byrådets halvering av eiendomsskatten i Bergen i 2009, som Mæland & co besluttet å dekke inn ved å ta ut et ekstraordinært utbytte fra kraftselskapet BKK.

Opposisjonen klaget budsjetteringen inn til fylkesmannen, som ga dem medhold i at regnskapet for 2010 og budsjettet for 2011 var ulovlig. Dette ble torsdag bekreftet av Kommunaldepartementet.

Departementet avviser kritikken

Departementsråd Eivind Dale sier bakgrunnen for avgjørelsen er at løpende utgifter skal dekkes med løpende inntekter. Han bekrefter også at statsråd Liv Signe Navarsete (Sp) var orientert før brevet ble sendt til Bergen.

- Det ligger en ren faglig vurdering til grunn for spørsmålet, sier Dale.

Da Monica Mæland i går møtte pressen, hadde hun også med seg et regnskap som viser hvordan Bergen kommune skal dekke inn de 418 millionene som gjør at budsjettet ikke kan godkjennes.

- Jeg har vært forberedt på dette, og vi har hele tiden sett at denne situasjonen kunne oppstå. Vi er klare til å håndtere den, sier Mæland.

Vil ikke kommentere

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete ønsker ikke å kommentere kritikken fra byrådet i Bergen.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås