NRK Meny
Normal

Vulkanaske stenger flyplassene

Bergen Lufthavn, Flesland og Stord lufthavn Sørstokken er stengt. Og meteorologene tror det kan ta tid.

Flesland

Slik så det ut på Flesland torsdag morgen. Tidligere på morgenen var det mye folk, men de skjønte fort at det ikke var mulig å komme seg fra flyplassen med fly.

Foto: Stine Mari Sæle / NRK

Onsdag kveld ved 21-tiden førte askeskyene fra vulkanutbruddet til at flyplassene fra Namsos og nordover til Tromsø ble stengt. Også alle redningshelikoptre og ambulansefly ble satt på bakken.

Torsdag morgen måtte flere flyplasser stenge, det betyr at det på Vestlandet og nord for Trondheim ikke går fly.

– Her på Flesland er det stengt i første omgang frem til klokken 14, det vil jo absolutt gå utover de som skulle fly til eller fra oss i dag, sier teamleder i Avinor på Bergen lufthavn, Flesland Atle Garmanslund.

Han oppfordrer folk til å følge med på radio og nettet for å holde seg oppdatert.

– De får ta kontakt med sitt flyselskap dersom de lurer på noe, sier han.

Stengte luker på flyplass

Skrankene på Bergen lufthavn, Flesland var stengt torsdag formiddag.

Foto: Bengt Roger Kåven / NRK

– Kan ta tid

Værforholdene fremover vil avgjøre når flyplassene kan åpne igjen.

– Nå klokken 08.30 dekker denne skyen hele Norge og det vil den nok fortsette å gjøre frem til midnatt, det er det vi har prognoser for, sier statsmeteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet Marianne Skolem Andersen.

Nå vil vindretningen være med på å bestemme hva som skjer videre.

– Vinden vil dreie litt mer mot nordvest og det betyr at skyen kanskje mer vil ramme Europa, sier hun. Men om det blir bedre på kysten i Norge kan hun ikke si.

– Det er for tidlig å si noe om, men flytrafikken kan nok måtte bli stående til midnatt, slik det ser ut nå. Men dette kan fort endre seg så vi kan ikke si noe sikkert, sier hun.

– Hold dere oppdatert

– Vi har totalt 30.000 passasjerer som blir berørt av dette i dag, det sier informasjonssjef i SAS Knut Morten Johansen.

– Jeg må be folk om å følge med i mediene, det er veldig mange som kontakter oss og dermed klarer vi ikke å svare alle, sier han.

– Ikke opplevd dette før

– Dette er en situasjon jeg ikke har opplevd før, vi har hatt stengt flyplass på grunn av tåke og vær, men ikke på grunn av disse farene, sier vaktsjef for SAS på Flesland Terje Skavhellen.

Tidlig torsdag morgen var det svært hektisk på flyplassen fordi mange passasjerer ikke hadde fått med seg at flyplassen var stengt. Klokken 07 hadde det roet seg noe.

– Nå er det langt mer stille her, mange passasjerer har hørt nyheter og vi har også sendt dem SMS om problemene, sier han.

Kan ødelegge motorene

Grunnen til at flyene ikke kan fly i asken fra vulkanutbruddet er at skarpe partikler kan slipe ned rutene slik at sikten til flygerne blir dårlig.

Støvet kan også tette alle luftinntak, og asken kan ødelegge turbinene i jetmotorer og i verste fall få motorene til å stanse.

Radarbilde av vulkanutbrudd på Island

Dette er et radarbilde av vulkanutbruddet på Island.

Foto: Den islandske kystvakten / AFP