NRK Meny
Normal

Klorte antatte voldtektsmenn med vilje for å sikre DNA

Den 20 år gamle kvinnen som skal ha blitt voldtatt av to menn i Bergen klorte med vilje de antatte voldtektsmennene for å sikre seg DNA-spor.

Wigum og Jordan

FORSVARERNE: Forsvarerne Kaj Wigum (til venstre) og Egil Jordan før fengslingsmøtet i Bergen tingrett i dag.

Foto: Andreas Grimsæth / NRK

Voldtekt, DNS

VOLDTATT I TRAPPEOPPGANG: Det er i denne trappeoppgangen ved Den Nationale Scene i Bergen at kvinnen skal ha blit voldtatt forrige helg.

Foto: Frank Bremnes/NRK

20-åringen gikk så direkte til voldtektsmottaket. De to siktede ble fredag ettermiddag dømt til fire uker i varetekt. Én av ukene blir med brev- og besøksforbud. De to blir også adskilt.

Politiadvokat Asbjørn Onarheim sier til NRK at grunnen er forholdets alvorlighetsgrad, i tillegg til at det foreligger fare for bevisforspillelse.

– Hvilke bevis har dere mot de to siktede?

– Det er alle opplysninger som har fremkommet av etterforskningen samlet sett. Vitneavhør, forklaringer av de involverte, og de mye omtalte videoopptakene.

DNA-spor ikke ferdig analysert

Onarheim kan ikke si nøyaktig hva opptakene viser. Politiet har også sikret seg DNA-spor, men politiadvokaten vil ikke kommentere om disse er ferdig analysert.

– Hva er strafferammen for dette lovbruddet, og hva forventer du at de to siktede får?

– Det er altfor tidlig å uttale seg om. De er uskyldige frem til de eventuelt blir domfelt, og det er en lang vei frem dit.

Venner av voldtektsoffer møtte i retten

En gjeng venner av den fornærmede kvinnen var samlet utenfor lokalene da rettsmøtet startet. De ville ikke uttale seg til media, og de to siktede passerte forsamlingen på vei inn til rettssalen.

De to siktede var tydelig preget av alvoret og medieoppbudet. Kaj Wigum, forsvarer for en av dem, ga også tydelig beskjed til fremmøtte pressefolk om at det ikke var lov å ta bilder av de siktede.

Flere ganger spurte han fotografene om de hadde tatt bilde av hans klient.

Voldtatt i trappeoppgang

Den 20 år gamle kvinnen som er offer i saken, sier hun ble voldtatt på vei hjem fra byen natt til forrige søndag. Hun traff de to siktede på Torgallmenningen klokken 03.15, og gikk oppover mot Den Nationale Scene.

Der skal de to mennene ha tvunget kvinnen med bak teateret og ned i en trappeoppgang, der de skal ha voldtatt henne.

De siktede nekter straffskyld i saken.

– Jeg ser ikke det samme som politiet

Kaj Wigum sier til NRK.no at aktor tar feil når han mener det er særlig sterk mistanke .

– De kaller det gruppevoldtekt nærmest som om det var en krigsvoldtekt, men det er definitivt ikke det i dette tilfellet.

– Kjernespørsmålet er hvordan siktede opplevde situasjonen. Slik jeg ser det er det ikke sånn at de har opplevd det som voldtekt. Man kan jo tenke seg at en opplever det som frivillig og en annen som voldtekt.

– Jeg har sett overvåkningsbildene. Mine øyne ser ikke det samme som politiet hevder å se.

Politiadvokat Asbjørn Onarheim sier til NRK at begrepet ikke er «gruppevoldtekt», men voldtekt i fellesskap.

Onarheim og Wigum i samtale på gangen

Politiadvokat Asbjørn Onarheim og Forsvarer Kaj Wigum i samtaler på gangen under fengslingsmøtet fredag.

Foto: Andreas Grimsæth/NRK


Siste video

Det aller første julemarkedet i Bergen er en suksess. Den første uken det har vært åpent har tusenvis av mennesker vært innom.
Programleder: Mariann Reikerås