NRK Meny
Normal

Voldelige torpedoer i narkomiljøet

Politiet sier vitner blir skremt til taushet.

Politiet i Nygårdsparken

NYGÅRDSPARKEN: Det er i Nygårdsparken mange narkomane i Bergen oppholder seg.

Foto: Jan Inge Ebbesvik / NRK

Sprøyter i Nygårdsparken

SPRØYTER: Nygårsparken bærer preg av narkomiljøet i byen.

Foto: Grim Berge / NRK

Narkomiljøet i Bergen har blitt råere og er preget av vold. Hver uke får politiet i Hordaland meldinger om torpedovirksomhet.

Brutal vold

- Vi ser at trusler blir gjennomført, det gjelder spesielt trusler om innkreving av penger. Dette er torpedovirksomhet som i langt større grad blir gjennomført enn tidligere, forteller seksjonsleder Jørn Solvik i avdeling for bekjempelse av organisert kriminalitet.

- Hvilke virkemiddel er det som blir brukt?

- Det er mye bruk av brutal vold.

LES OGSÅ: – Stoffmisbrukere slipper ut for tidlig | Bytter narko i nye biler

Tør ikke anmelde

Dette fører til at politiet i Bergen har vanskeligere for å gjøre jobben min. Årsaken er er at vitner blir skremt til taushet, i tillegg til at mange blir fysisk skada.

- Vi får ikke gjennomført sakene fordi folk ikke tør vitne og de tør ikke anmelde saker. Derfor er det veldig ødeleggende hvis trusselvirksomhet overtar denne bransjen, sier Solvik til NRK.

Vil markere seg

Selv om politiet ser økt bruk av vold sier rusforsker Sveinung Sandberg at vold lett kan slå tilbake på de som selger narkotika.

- Vold tiltrekker seg oppmerksomhet fra politiet og hvis det er noe aktørene i narkotika-bransjen ønsker er det å unngå oppmerksomhet fra nettopp politiet.

Sveinung Solberg er forsker ved Universitetet i Bergen. Han har skrvet flere bøker om narkotika og vold.

- Jeg har blant annet snakka med store dealere som bare bokfører tap på opptil 30 prosent av det de tar inn. De godtar at dette forsvinner, for de går i pluss likevel, sier Sandberg.

- Men hvis det blir for mye så må de sette ned foten, og da kommer volden.

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo