NRK Meny
Normal

Vitner skal ha sett siktedes bil ved asylmottak

Flere vitner skal ha sett den siktedes bil ved branntomten på Lindås på det tidspunktet da hotellet begynte å brenne.

Brann hotell lune huler i Lindås

SKAL HA SETT BILEN: Flere vitner skal ha fortalt politiet at de har sett siktedes bil her ved hotellet natt til søndag.

Foto: Oddbjørn Rosnes / NRK

– Han har fortalt politiet om sine bevegelser den aktuelle natten, og mener det ikke er noe mistenkelig ved det, sier den siktedes forsvarer, advokat Rolf Knudsen, til NRK.

Østeuropeeren i 30-årene nekter enhver kjennskap til brannen, og ifølge hans advokat tar han siktelsen svært tungt.

– Det er fryktelig tungt for ham. Vi går inn i julehøytiden, og han har familie og jobb som han er svært opptatt av. Og så er han siktet i en alvorlig sak, sier Knudsen.

Men politiet mener å ha gode kort på hånden. Vitneobservasjoner skal knytte mannen i 30-årene og hans bil til åstedet. Siktede erkjenner å ha vært ute på kjøretur den aktuelle kvelden, men hevder han benyttet en annen bil enn den vitnene beskriver og som politiet også har etterlyst.

Anket på stedet

Mannen skal også ha skrevet en melding eller et innlegg på Facebook hvor han uttrykker sterk motstand mot asylmottaket i hjemkommunen hans. Men:

Rolf Knudsen i tingretten

– HAN ER USKYLDIG: Den siktedes forsvarer mener politiets beviser mot hans klient er svært tynne. – Som han sier til meg, han er uskyldig, sier Knudsen.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Han sier at det ikke er han selv som har skrevet det. Dessuten er dette en type meldinger som veldig mange skriver, sier forsvarer Knudsen.

I Nordhordland tingrett i dag valgte dommeren likevel å gi politiet medhold i at det er skjellig grunn til å mistenke østeuropeeren for å ha med brannen å gjøre. Fredag ettermiddag ble han varetektsfengslet for inntil fire uker med brev- og besøksforbud.

Den siktede anket avgjørelsen på stedet.

– Det er ingen tekniske bevis som knytter ham til denne saken, og bevisene for øvrig er svært tynne, mener forsvareren.

– Har flere i kikkerten

Politiadvokat Harald Bilberg bekrefter at det er vitneobservasjoner som knytter den varetektsfengslede mannen til saken.

Harald Bilberg og Renate Solheim

FIKK MEDHOLD: Påtaleansvarlig i straffesaken, politiadvokat Harald Bilberg, fikk medhold i Nordhordland tingrett under fredagens fengslingsmøte. Til venstre kollega Renate Solheim.

Foto: Mariann Reikerås / NRK

– I tillegg er det hans egen forklaring. Den inneholder en del elementer som vi mener er uklare, sier Bilberg.

Politiet tror ikke mannen i midten av 30-årene var alene om å ha satt fyr på hotellet Lune Huler natt til lørdag. Fredag ble det også kjent at de har siktet en mann nummer to i saken. Den andre siktede mannen er fortsatt på frifot, men politiet har utstedt pågripelsesordre på vedkommende. Han skal ikke lenger befinne seg i Norge.

– Den andre er en mannsperson som har tilknytning til ham som er fengslet nå, sier politiadvokaten.

– Har dere flere i kikkerten?

– Ja, svarer Bilberg kort.

Det er ventet at lagmannsretten vil behandle anken mandag.

Siste video

Husbrann på Askøy natt til tirsdag 23. januar.
Programleiar: Mariann Reikerås
Programleiar: Mariann Reikerås