NRK Meny
Normal

Vinskvetten fortsetter pengegaloppen

Revygruppen fra Salhus hadde avskjedsshow i 2009, men nå er de tilbake og kan feire 40-årsjubileum. – Sist trengte kona nytt kjøkken. Nå trenger vi større bil, spøker frontfigur og småbarnsfar Bjørn Jensen.

Onsdag har Vinskvetten premiere på sitt jubileumsshow. Vi ble med på forberedelsene til den første prøveforestillingen.

KLARE FOR TEST: Bjørn Jensen, Gunnar Låstad (bak) og Øyvind Østerbø gjør siste sjekken før den aller første prøveforestillingen søndag. Onsdag er det alvor.

Onsdag er det premiere på Vinskvettens nye show «Livet i Rothålå», inspirert av NRKs program om gruppen fra 1983. Dette er sekstettens andre runde på Ricks Teater i Bergen etter det mange oppfattet som avskjedsforestillingen i 2008/2009.

I 2012 spilte de comeback-showet «Me gjer oss aldri».

Klarte ikke å slutte

– Vi sa aldri at vi skulle gi oss. Kanskje er det vår egen feil at folk trodde det, men alt vi sa var at vi ikke hadde noen videre planer . Det tok i alle fall ikke lang tid før jeg tenkte at jeg ikke kunne slutte å gjøre noe. Det har gått i blodet, sier Bjørn Jensen, som har vært med helt fra starten i 1975.

– Men det begynner å bli dyrt med sminke, sier 63-åringen og tar plass foran sminkespeilet.

– Du må farge barten?

– Ja. Enten det, eller ta den vekk. Jeg tok den vekk i sommer. «Kåno» sa jeg så ti år yngre ut. Da var det bare å få den på plass igjen. Jeg vil jo ikke ned på hennes alder.

Bjørn Jensen sminker barten

SMINKER BARTEN: Bjørn Jensen og resten av karene i Vinskvetten hadde sin første prøveforestilling søndag.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

– Er privilegerte som får gjøre dette

I årets show blir det for første gang på lenge servert noen helt nye låter, blant andre «Dei fem uimotståelige». Bassist Gunnar Låstad, som ble med i bandet i 1976, sier at prosessen i forkant har vært en av de kjekkeste på mange år.

– Det har vært veldig kjekt og inspirerende. Litt av det handler nok om at ungene er blitt store, slik at man har tid til å gjøre en ordentlig jobb. Jeg føler vi er veldig godt forberedt, og vi har vært veldig enige. Så er vi jo også privilegerte som får holde på med dette, sier Låstad.

Den røde tråden i historien denne gang er brannstasjonen i Rothålå, kjent fra «Pensjonspoeng» på albumet «Stapp-mett». Bjørn Jensen lover mange kjente hits, samt noen låter som ikke har vært spilt live på lang tid.

Vinskvetten

TOK FARVEL: I 2008 og 2009 spilte Vinskvetten det mange oppfattet som avskjedsforestilling på Ricks i Bergen.

Foto: Jan Inge Ebbesvik / NRK

Drar uvanlig ungt publikum

Ifølge teatersjef Terje Clausen er Vinskvetten de som drar det yngste publikummet på Ricks, til tross for at alle medlemmene nå er godt voksne. Frontfigur Jensen mener å ha funnet forklaringen.

– Vi har holdt på i 40 år og solgt mye plater. De som satt i baksetet og hørte på at foreldrene spilte platene våre, er nå blitt i 20-årene og kommer for å se oss. Så vi har fått et helt nytt publikum siste årene. Det er veldig moro, sier Jensen.

Selv hevder han å være like glad i ta på seg «Bertel»-kostymet i dag som for 20–30 år siden.

– Jeg har alltid vært redd for at jeg skulle gå lei. For da er det ikke noe vits i lenger. Du kan ikke stå på scenen hvis ikke du liker det. Heldigvis har det ikke skjedd til dags dato. Bank i bordet, sier 63-åringen.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik