Villrein kan stoppe turisthytte på Trolltunga

Kommunen sier de er klare til å bygge en hytte nær turistmagneten for å trygge forholdene. Men prosjektet kan bli stoppet av hensyn til villreinen.

Turister på Trolltunga

MANGE REDNINGSOPPDRAG: Turister som ønsker å se Trolltunga har ført til svært mange redningsaksjoner i området de siste årene.

Foto: Asle Hella / NRK

Det har vært et tøft år for redningsmannskapene i Odda. 28 ganger har de rykket til Trolltunga for å redde ned kalde og forkomne turister.

Til tross for informasjonsskilt på turen opp legger turister i vei på den ti timer lange fotturen med for dårlige sko og for tynne klær. Noen har vært så utmattet at de har bedt redningsmannskapene forlate dem i fjellet for å dø .

Dette kunne vært en tryggere tur om turistforeningen hadde fått gjennomført planene de engang hadde om en turisthytte med overnattingsmulighet i området.

Ville legge til rette for overnatting

– I 2009 ville vi sette opp et selvbetjent anlegg rett ved siden av Trolltunga. Der kunne folk gå inn, få varme i kroppen, overnatte og få gode råd. Det kunne fungere veldig godt med tanke på trygghet, sier daglig leder i Bergen og Hordaland turlag, Helene Ødven.

Men Fylkesmannen satte ned foten og sa nei til bygget den gang.

Årsaken er at stien til Trolltunga ligger i utkanten av verneområdet for villreinen.

– Vi vurderte det sånn at denne hytten ville være i konflikt med villrein-interessene, sier miljøvernsjef hos Fylkesmannen i Hordaland, Kjell Kvingedal.

Helene Ødven

KUNNE VÆRT TRYGGERE: En turisthytte ved Trolltunga ville gjort turen til det populære turistmålet mye tryggere, sier daglig leder i Bergen og Hordaland turlag, Helene Ødven.

Foto: Oddgeir Øystese

– Dette kunne fungert

Odda kommune var veldig for turistforeningen sine planer om en hytte. Ordfører Roald Aga Haug (Ap) har ikke gitt opp.

– Alle er enige om at en hytte en eller annen plass på denne turen er et tiltak som virkelig kunne fungert.

Kommunen har nå tatt et initiativ til et møte med Fylkesmannen og nasjonale myndigheter der de løfter dette opp på et regionalt og nasjonalt nivå.

– Forhåpentligvis blir det innen utgangen av september. Vi har allerede nevnt for Fylkesmannen at en hytte er aktuelt, og vi har fått signaler på at de er med på å ha en dialog om dette. I tillegg er vi i kontakt med aktører som kan være med på å drifte en slik hytte, sier ordføreren.

Roald Aga Haug

GIR IKKE OPP: Odda-ordfører Roald Aga Haug (Ap) har tatt initiativet til et møte med Fylkesmannen i et nytt forsøk på å få en turisthytte til Trolltunga.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Mye har endret seg

Men miljøvernsjefen sier all trafikk til fjellformasjonen kan være problematisk for villreinen. Han er like bekymret for at det også kan bli mer fotturisme innover vidda.

Likevel vil han ikke avvise at det denne gangen kan bli et ja til en turisthytte.

– Vi har ikke tatt stilling til dette og har heller ikke fått noen konkrete forslag. Situasjonen har jo endret seg siden dette var oppe sist, så vi skal se på dette på nytt i samarbeid med kommunen, sier Kvingedal.

Turistforeningen hadde egentlig slått seg til ro med at villrein er viktigere enn hytte, men Ødven sier det ikke er helt skrinlagt.

– Vi ser nå på dette prosjektet igjen, sier hun.