NRK Meny
Normal

Ville hjelpe hjemløs katt – havnet på sykehus

Ane Spurkeland (22) skulle være snill og passe den eierløse katten. Belønningen ble fem dager på sykehus.

Ble skambitt av hjemløs katt

PÅ SYKEHUSET: Studenten Ane Spurkeland ble bitt og klort av hjemløs katt. Hun pådro seg kraftig infeksjon og havnet på Haukeland universitetssjukehus.

Foto: NRK

Bergensstudent Ane Spurkeland og venninnen Malin sa ja til å ta vare på den hjemløse skogskatten i to uker. Oppdraget ble formidlet gjennom den frivillige organisasjonen Kattens Vern i Fyllingsdalen.

Men da den svarte krabaten Sancho skulle leveres tilbake fra fosterhjemmet gikk det fullstendig galt.

Skambitt av katt, pådro seg infeksjon

INFEKSJON: Studenten pådro seg infeksjon i høyre hånd, som gjorde at hun ble sykmeldt både fra studier og elitespill i volleyball.

Foto: NRK

Gikk til angrep

– Under oppholdet lå katten mye under senga vår, men kom frem og ble litt mer sosial de siste dagene, forteller Ane til NRK.

Kattepassen forløp tilsynelatende knirkefritt. Søndag for halvannen uke siden var tiden kommet for å levere den firbente tilbake til Kattens Vern. Malin var på høstferie, så Ane besluttet å ta oppdraget alene.

Vi skjønte raskt at det ikke var en helt vanlig, tam katt.

Ane Spurkeland, kattefostermor

– Katten begynte å sprelle og hvese som en gal! Det var avføring i hele rommet. Da jeg endelig fikk tak i den, begynte den å klore meg. Etterpå oppdaget jeg at begge hendene mine blødde. Jeg leverte katten, så vekket jeg den andre romvenninnen min som kjørte meg til legevakten, sier Ane.

Farlig skogskatt

SYNDEREN: Her er den hissige katten Sancho, foreviget via Anes Instagram-konto.

Foto: Ane Spurkeland

Mistet seriestarten

På legevakten ble de dype bite- og kloremerkene renset, sydd og bandasjert. Dagen etter ble hånden stadig rødere og hovnet opp.

– Heldigvis hadde ikke katten bitt av noen sener, men jeg pådro meg kraftig infeksjon og lå på sykehuset i fem dager. Først på korttidsavdelingen, så på avdeling for plastisk kirurgisk, forteller 22-åringen.

I tillegg til å studere undervannsteknologi ved Høgskulen i Bergen spiller Ane volleyball på Nyborgs eliteserielag. Serieåpningen gikk i vasken for kantsmasheren, som har fått treningsforbud i ytterligere én uke.

– Fikk dere noen advarsler eller instruksjoner fra katteforeningen?

– Vi har i ettertid reagert på at vi ikke fikk informasjon om hvordan vi skal håndtere en slik katt. Det burde blitt opplyst om hvordan vi skulle fått Sancho inn i bur, eller gitt oss utstyr eller hansker. Vi har begge eid katter før, og skjønte raskt at dette ikke var en vanlig katt, sier Ane Spurkeland.

Foreningen: – Vi er overrasket

Kattens Vern sier de sjelden eller aldri har opplevd noe lignende, og beklager hendelsen.

– Denne katten er håndtert av flere frivillige og har vært på senteret vårt en stund. At den er så aggressiv er en overraskelse, for den har aldri vist slik adferd tidligere. Katter freser og knurrer og da tar man ikke i dem uten å være kyndig, sier talsperson Merethe Mikkelsen til NRK.

Hun sier at foreningen ville hjulpet studenten å fange katten dersom hun hadde bedt om assistanse.

Spurkeland har sendt krav på 1586 kroner for legeutgifter, taxi og medisiner. 300 kroner er allerede refundert.

– Vi skal betale pengekravet. Men å trigge en katt til det ytterste er dumdristig. Som sagt skulle hun bedt oss om hjelp, sier Merethe Mikkelsen.

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo