Får leder i Vossameny, Torunn Løne Vinje, det som hun vil, blir den kjente pølsa et eksklusivt vossaprodukt.
Ekte champagne kan kun lages i Champagnedistriktet, ekte Parmaskinke kan kun lages i Parma, og nå vil vossafolket at ekte Vossakorv kun kan lages på Voss.
Vil lage pølsa selv
- Målsetninga er å få laget en vossakorv produsert på Voss, med råstoff fra Voss, sier Vinje.
Og det er ikke sludder og pølsevev. Lederen for Vossameny vil ha slutt på at pølsa lages andre steder, og vil verne den ut fra geografisk tilhørlighet.
- Ordet og navnet sier at dette er et produkt med utspring på Voss, og slik vi ser det, vil det være naturlig at all produksjon skjer på Voss.
Landbruksminister på besøk
Neste fredag skal landbruksminister Lars Sponheim til Voss for å diskutere vern av vossakorven. Og Vinje håper på positiv respons fra ministeren:
- Jeg håper jo at vi får noe ut av det, slik at vi kan jobbe videre med planene. Tidligere landbruksminister Bjarne Håkon Hansen og Lars Sponheim har begge sagt at vossakorven er et godt eksempel på produkter som går under merkeforskriften.
- Hvis dere får det som dere vil, vil publikum merke forskjell?
- Dette er spesielle greier, og når jeg har besøk av folk fra andre dele av landet som ikke kjenner til Vossakorv fra Voss, så sier de "oi, er det slik den smaker."