Vil ta honnørbilletten fra de eldre

Eldre bør ikke lenger få betale halv pris på buss og bane. Ordningen er gått ut på dato, mener KrFU-leder.

Emil André Erstad og buss

URETTFERDIG: – Jeg håper at flere ser at dette vil være en mer rettferdig fordeling av godene, sier Emil André Erstad. Han vil at ungdom bør få billigere kollektivpriser mens eldre med god økonomi bør betale mer.

Foto: NRK

Er du over 67 år og reiser kollektiv betaler du bare halvparten av vanlig pris. Urettferdig, mener Emil André Erstad i Hordaland KrFU, skriver Bergens Tidende.

– Det mener vi er urettferdig fordeling av et samfunnsgode. Vi vil finansiere billigere billetter for ungdom som i dag må betale full pris om de ikke har ungdomskort eller studentkort, sier KrFU-lederen til NRK.no.

– Usmakelig

Terje Wold

STREVERE: Pensjonistene har jobbet og strevd og fortjener rabatt på bussen, mener Pensjonistpartiets Terje Wold.

Foto: Pensjonistpartiet

Ungdom over 16 år må være studenter eller skaffe seg ungdomskort for å få rabatt. Har de ikke det må de betale full pris. Det er en ordning ungdomspolitikeren mener har gått ut på dato.

Pensjonistpartiet reagerer på forslaget.

– Dette er et usmakelig forslag fra KrFs ungdom, sier Terje Wold, nestleder i Pensjonistpartiet til Bergens Tidende.

Vil etablere gode vaner

Erstad mener han ikke setter unge opp mot eldre, og vil at eldre med lav inntekt fortsatt skal få rabatt.

– Dette er å kutte en plass for å bruke en annen plass. Det er nødvendig når vi ikke har ubegrensede ressurser. De eldre som trenger det bør fortsatt få rabatt, men AFP-pensjonister og de som tjener over en viss grense bør ikke få honnørrabatt, sier Erstad til NRK.no.

Han vil at alle unge mennesker skal oppmuntres til å reise kollektivt. Opplever ungdom det som positivt, vil de ta med seg gode vaner inn i voksenlivet, er tanken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Dumt forslag

– Jeg synes det høres ut som et skikkelig dumt forslag, sier økonomiprofessor Kjell Erik Lommerud til Bergens Tidende.

– De rike pensjonistene sitter i bilen eller i Syden. På meg kan det virke som det er eldre kvinner som tar bussen, og det er ikke sikkert at det er de som har størst formue. Er det virkelig disse kvinnene Kristelig Folkepartis Ungdom er ute etter, spør Lommerud.

Erstad forstår at folk blir provosert av forslaget, men mener det må prioriteres.

– Jeg ser at flere av de eldre mener ungdom bør få billigere billetter, men jeg forstår at man vil forsvare seg selv. Jeg håper at flere ser at dette vil være en mer rettferdig fordeling av godene.