NRK Meny
Normal

Vil sjekke om 18-åring er sinnssyk

Politiet ber retten om judisiell observasjon av mannen som er siktet for å ha voldtatt og drept 98 år gamle Hilda Feste.

Bistandsadvokat Beate Hamre og Påtaleansvarlig Asbjørn Onarheim

KREVER RETTSPSYKIATRISK UNDERSØKELSE: Politiadvokat Asbjørn Onarheim, her sammen med bistandsadvokat Beate Hamre, fotografert under fengslingsmøtet i Nordhordland tingrett forrige fredag.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Hvis politiet får medhold i begjæringen, skal to rettspsykiatere vurdere 18-åringens sinnstilstand og om han kan ha vært utilregnelig på drapstidspunktet. Deres konklusjon kan bli avhørende i forhold til en eventuell domfellelse.

– Vanlig i så alvorlige saker

Dersom 18-åringen er skyldig og var sinnssyk i gjerningsøyeblikket, kan han ikke dømmes til fengselsstraff. I stedet vil han da bli ilagt tvungent psykisk helsevern.

– En slik undersøkelse er vanlig i såpass alvorlige saker som dette, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim ved Hordaland politidistrikt til bt.no.

Siktedes forsvarer, advokat Rolf Knudsen, sier til NRK.no at han ikke ønsker å kommentere politiets begjæring før han har fått diskutert den med sin klient.

Fikk møte mamma

18-åringen ble fredag fengslet i inntil fire uker, hvorav to uker i fullstendig isolasjon. Denne uken fikk han likevel lov til å få besøk av sin mor og en mannlig bekjent som siktede ser på som en farsfigur.