NRK Meny
Normal

Vil sjekke om 18-åring er sinnssyk

Politiet ber retten om judisiell observasjon av mannen som er siktet for å ha voldtatt og drept 98 år gamle Hilda Feste.

Bistandsadvokat Beate Hamre og Påtaleansvarlig Asbjørn Onarheim

KREVER RETTSPSYKIATRISK UNDERSØKELSE: Politiadvokat Asbjørn Onarheim, her sammen med bistandsadvokat Beate Hamre, fotografert under fengslingsmøtet i Nordhordland tingrett forrige fredag.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Hvis politiet får medhold i begjæringen, skal to rettspsykiatere vurdere 18-åringens sinnstilstand og om han kan ha vært utilregnelig på drapstidspunktet. Deres konklusjon kan bli avhørende i forhold til en eventuell domfellelse.

– Vanlig i så alvorlige saker

Dersom 18-åringen er skyldig og var sinnssyk i gjerningsøyeblikket, kan han ikke dømmes til fengselsstraff. I stedet vil han da bli ilagt tvungent psykisk helsevern.

– En slik undersøkelse er vanlig i såpass alvorlige saker som dette, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim ved Hordaland politidistrikt til bt.no.

Siktedes forsvarer, advokat Rolf Knudsen, sier til NRK.no at han ikke ønsker å kommentere politiets begjæring før han har fått diskutert den med sin klient.

Fikk møte mamma

18-åringen ble fredag fengslet i inntil fire uker, hvorav to uker i fullstendig isolasjon. Denne uken fikk han likevel lov til å få besøk av sin mor og en mannlig bekjent som siktede ser på som en farsfigur.

Siste video

Feirer Den Norske Turistforening 150 år
Kei Solvang fikk inspirasjonsprisen til en verdi av 7500 kroner for sin sceneopptreden under Ungdommens musikkmesterskap.
Daniel og Jaroslav Letiagin i Brothers Duo fra Askøy