Hopp til innhold

Vil legge ned kommersielle i stedet for offentlige skoler

Rød Ungdom og Sosialistisk Ungdom gikk til protestaksjon i forkant av møtet der skjebnen til de videregående skolene i Hordaland skal avgjøres. – Vi vil sette en støkk i politikerne.

Rød ungdom demonstrerer mot private videregående skoler

PROTEST: Eirik Stene Wichstad, leder for Bergen Rød Ungdom, utenfor dagens møte i fylkestinget i Terminus Hall i Bergen.

Foto: Sigurd Hamre / NRK

I dag skal politikerne på fylkestinget avgjøre skjebnen til de videregående skolene i Hordaland. Alt tyder på at maksimalt en håndfull skoler blir nedlagt, i stedet for ti, som administrasjonen opprinnelig foreslo.

Men at noen av skolene i faresonen blir berget, er ikke nok for Rød Ungdom og Sosialistisk Ungdom.

Etter deres mening burde samtlige offentlige videregående skoler i Hordaland bli videreført. I stedet ønsker ungdomspartiene de private, kommersielle skolene til livs.

– Det er de kommersielle skolene som har skapt problemet med overkapasitet på elevplasser, sier Eirik Stene Wichstad, leder for Bergen Rød Ungdom.

Like mange plasser som de kommersielle har

Opplæringsdirektør Svein Heggheim

Opplæringsdirektør i Hordaland fylkeskommune, Svein Heggheim.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Opplæringsdirektør Svein Heggheims tall viser at det i 2030, tross elevtallsvekst, vil være nær 2000 tomme skoleplasser i Hordaland med dagens skolestruktur.

Dersom Heggheims opprinnelige nedleggingsforslag ble vedtatt, ville kuttet i antall skoleplasser ganske nøyaktig tilsvart tallet på elevplasser på Metis Akademiet og Bergen Private Gymnas (BPG).

De to private, kommersielle videregående skolene har til sammen 1090 elevplasser. Totalt, inkludert de mer eller mindre ideelle skolene, er det 3284 private videregående skoleplasser i Hordaland.

– Bidrar til sentralisering

Rød Ungdom og Sosialistisk Ungdom mener man burde frata Metis og BPG konsesjonen.

Eirik Stene Wichstad

– UDEMOKRATISK: Eirik Stene Wichstad, leder for Bergen Rød Ungdom, vil frata de kommersielle videregående skolene konsesjonene.

Foto: Henrik Madsen

– Det er særlig disse skolene vi tenker på. Nå ser det ut som posisjonen går inn for et forslag der man legger ned og slår sammen flere offentlige skoler. Det reagerer vi på, når det er de private, kommersielle skolene som har skapt problemet, sier Wichstad.

Han er rent ideologisk imot at skattepenger, gjennom statlig støtte til skolene, går til privat profitt, men trekker frem manglende mulighet til å regulere skolene som det første argumentet for å avvikle dem.

– Når man nå behandler skolebruksplanen, er de private skolene utelatt, og det er udemokratisk i seg selv. De kommersielle skolene legger seg dessuten alltid i sentrum, noe som bidrar til sentralisering, sier Rød Ungdom-lederen.

– Vil sette en støkk i dem

Dagens fylkestingsmøte, der skolesaken skal avgjøres, startet på Hotel Terminus i Bergen sentrum klokken 11. Fylkespolitikerne ble i forkant møtt av demonstranter tilknyttet ungdomspartiene på venstresiden.

– Vi håper å sette en støkk i fylkestingspolitikerne for å få frem budskapet vårt, sier Rød Ungdom-lederen før møtet

Han og SU-leder i Hordaland, Kristin Storhaug, holdt appeller.

– Har dere et reelt håp om at protestaksjonen kan få noen påvirkning?

– I den grad media plukker det opp, så får vi i alle fall ut budskapet vårt til folk. Og saken skal jo diskuteres av politikerne på formøtet, så det er ikke for sent ombestemme seg, svarer Wichstad.

I inngangspartiet til Terminus Hall fikk ungdomspolitikerne oppmerksomhet fra politikere fra Rødt og fra SV. Og fra spente elever fra nedleggingstruede Rubbestadneset videregående skole. De andre politikerne hastet forbi.

– Vi er fornøyd, sier Wichstad.