NRK Meny
Normal

Vil gjøre brostein til syklistens beste venn

Bergenspolitikere vil satse på brede brosteinsgater og sykkelveier over brostein. – Kommer til å bli en ubehagelig opplevelse, tror Syklistenes landsforening.

Løs brostein

IKKE GODE VENNER: Brostein skal løse sykkelproblemene i Bergen sentrum. Syklister og brostein er ikke gode venner fra før, mener Syklistenes landsforbund.

Foto: Ida Brabrand / NRK

Kunne du tenke deg å sykle gjennom Bergen sentrum på lange strekk over brostein? Det kommer til å bli realiteten i fremtiden om bystyret får gjennom sitt ferske forslag.

– Brosteinstraseer er ikke en optimal sykkelvei. Generelt er det en ubehagelig opplevelse å sykle på brostein, særlig om man har høy fart, sier Hulda Tronstad i Syklistenes landsforening.

Hun mener brostein ikke er syklistenes beste venn.

Ønsker man å erstatte deler av biltrafikken med sykkel, så må det legge til rette for sykkel og da må man tenke både på traseer og underlag, sier Tronstad til NRK.

– Har du prøvd å sykle på noen gode brosteinstraseer?

– Jeg har prøvd noen ordentlige dårlige brosteinstraseer, og det er ubehagelig.

Bystyret går for brostein

Onsdag fikk Venstre bystyret med på å satse på sykkeltraseer i Bergen sentrum med sykkelvennlig brostein.

– Det går helt fint å sykle på brostein, hvis man legger brostein på rett måte. Det finnes sykkelvennlig brostein som er god å sykle på, seier Tina Åsgård fra SV, som støtter forslaget.

Bystyret ber om at det i den grad det er mulig så skal en legge sykkelvennlig brostein der det er etablert sykkeltraseer gjennom nye eller allerede etablerte brosteinsgater eller brosteinsbelagte områder.

– At det tas hensyn når det velges ut brostein, er veldig viktig, sier Tronstad i Syklistenes landsforening.

Syklist

EGEN TRASÉ: I Trondheim har de valgt denne løsningen, med egne heller på brosteinen, forbeholdt syklistene.

Foto: Jon Arne Joff Johansen / NRK

– Brostein øker trafikksikkerhet

– Jeg tror folk ser verdien av å ha brostein i gatene våre og at det er en viktig kvalitet ved Bergen som by, sier Åsgård.

– Vil brostein bidra til at bilene forsvinner ut av sentrum?

– Ikke i seg selv, men kjører man på brostein, så vil man sakke ned farten. Bilene vil kjøre sakte og rolig, og bidra til god trafikksikkerhet for gående og syklende.

Siste video

Onsdag 16. august begynte flyttingen av den store flytedokken fra Laksevåg til Ågotnes.
Programleder: Mariann Reikerås