Hopp til innhold

Vil kalle opp gate etter glemt fotballhelt

– Bronselagets Odd Frantzen har ikke fått den plassen i offentligheten som han burde ha, sier bergenspolitiker Torstein Dahle (Rødt). Byrådslederen er positiv.

Det norske landslaget som slo Tyskland i OL i Berlin i 1936.

BRONSELAGET: Denne gjengen slo ut Hitlers utvalgte i Berlin og tok sensasjonelt bronse i Fotball-VM i OL i 1936.

Foto: NTB / SCANPIX

Bergenseren Odd Frantzen bidro til å slå Hitlers menn ut av OL i 1936, men har i ettertid vært fullstendig glemt i hjembyen.

Havnearbeideren fra Nygård levde et anonymt liv i årene etter krigen, var sterkt funksjonshemmet etter en arbeidsulykke og ble til slutt sparket til døde i en kommunal leilighet i 1977.

Torstein Dahle

NAVNEFORSLAG: - Denne gaten bør hete Odd Frantzens gate. Her lå banen til Hardy, sier Torstein Dahle på Vestre Strømkai.

Foto: CHRISTIAN LURA / NRK

Lørdag kunne NRK fortelle den dramatiske historien om Frantzens liv, noe som for svært mange lesere ble deres første møte med landslagshelten.

– Hadde ikke hørt om Frantzen

Lokalhistoriker Rolf Eriksen tok da til orde for at Bergen bør hedre legenden fra fotballklubben Hardy:

– Det burde vært gater og plasser kalt opp etter Frantzen. Han betydde ikke bare mye for fotballen, men for Bergen som by. Han gjorde at de som kom fra enkle kår også kunne tro på at det var mulig å utrette noe stort.

Harald Schjelderup

POSITIV: Byrådsleder Harald Schjelderup

Foto: Sølve Rydland / NRK

Torstein Dahle, som sitter i bystyret og representerer Rødt, ble sterkt beveget av å lese Frantzens livshistorie på NRK.no. Han ønsker nå å jobbe aktivt for at en gate i Bergen får landslagsheltens navn.

– Jeg hadde ikke hørt om Frantzen før jeg leste om ham på NRK.no, og jeg har bodd i Bergen i 49 år. Etter å ha lest artikkelen, har jeg sendt en henvendelse til til byrådsleder Harald Schjelderup og spurt om vi kan få dette til, sier Dahle.

Byrådsleder: – Prisverdig initiativ

Schjelderup er en fotballinteressert mann og legger ikke skjul på at han støtter forslaget.

– Torstein har tatt et prisverdig initativ som vi nå skal se på. Det hadde vært fint om vi klarte dette, sier byrådslederen til NRK.

Ei eldre utgåve av Odd Frantzen

DØDE ETTER VOLD: Odd Frantzen døde i 1977. Han levde da et anonymt liv i en kommunal leilighet på Gyldenpris.

Foto: Ukjend / Fotosamlinga etter Betty Frantzen

Saken må nå behandles politisk og må også opp i kommunens navneutvalg.

Både Dahle og Schjelderup mener det kan være naturlig å finne et egnet sted på Nygård i Bergen sentrum, hvor Frantzen vokste opp og fotballklubben Hardy hørte til.

Foreslår å bytte ut gammelt kai-navn

– Vestre Strømkai ved Bystasjonen kunne vært et bra sted. Det navnet forvirrer folk, for der er det jo ikke noen kai lenger. Det var jo også der Hardy-banen lå, sier Dahle.

– Et godt forslag, men det får vi komme tilbake til. Nå skal vi gjøre en skikkelig vurdering av det, så får vi komme tilbake til hvor det skal bli. Men tanken og idéen er veldig god, sier byrådsleder Schjelderup.