Vil ikke møte Breivik i retten

Ingen Utøya-ofre fra Hordaland vil dra til Oslo for å følge terrorrettssaken. – Jeg kunne komme til å vise følelser jeg ennå ikke har vist, sier Mette Valle i AUF.

Video Ingen Utøya-ofre fra Hordaland vil følge rettssaken i Oslo

BLIR I BERGEN: Mette Valle (t.v.) og Natalie Hellesø Milde velger å følge rettssaken mot Anders Behring Breivik på storskjerm i Bergen tingrett. I midten sikkerhetssjef Espen Ask Husby.

I stedet skal overlevende og etterlatte etter terrorangrepene mot Utøya og regjeringskvartalet følge rettssaken mot Anders Behring Breivik på storskjerm i Bergen tingrett. To store lerret, hver på 120 tommer, skal gi dem både oversikt over det som skjer i rettssalen i Oslo, samt alle bevisene som blir lagt frem.

LES OGSÅ: – Det skal ikke være mulig å utøve så mye elendighet over så lang tid

– Fortjener ikke oppmerksomhet

– Jeg har ikke noe behov for å gi den mannen mer oppmerksomhet. Ikke har jeg lyst å få øyekontakt med ham heller. Han fortjener straff. Den skal han få i retten, men han fortjener ikke all oppmerksomheten, sier Mette Valle, som selv overlevde massakren på Utøya. uker lange rettssaken.

Jakob Inge Kristoffersen

- BLIR TØFF TID: Krisepsykolog Jakob Inge Kristoffersen.

Foto: NRK

Andre AUF-ere sier de vil prøve å ignorere hele den ti uker lange rettssaken.

– For meg kommer den midt oppe i en eksamensperiode. Jeg er nødt til å fokusere på studiene, sier Natalie Hellesø Milde.

Ber ofrene begrense tv- og avisbruk

Krisepsykolog Jakob Inge Kristoffersen ved Senter for krisepsykologi mener det er både riktig og fornuftig av Utøya-ofrene å begrense inntrykkene fra rettssaken mot Breivik.

– Det viktigste er at de skjermer seg og begrenser sin deltakelse, ved for eksempel å se mindre tv og lese mindre aviser mens rettssaken pågår. Hvis ikke, kan de få reaksjoner. Tidligere reaksjoner kan vekkes til live, som savn og minner fra selve hendelsen, sier Kristoffersen.

Han tror det blir umulig å skjerme seg helt fra rettssaken og sier det er viktig for ofre og etterlatte å snakke mye med venner og familie, samt bruke sitt støtteapparat aktivt.

– For det blir en tøff tid, sier Kristoffersen.

LES OGSÅ: Disse seks skal observere Breivik | - Breivik brevveksler med meningsfeller