NRK Meny
Normal

Vil ikke hylle tidligere dopingdømte

Utøvere, trenere eller ledere som har dopingdommer på minst to år kan ikke lenger motta utmerkelser eller kongepokal fra Norges Friidrettsforbund. – Dobbelt straff, mener kappgjenger Erik Tysse.

Tysse går i mål

STRAMMER INN: Styret i Norges Friidrettsforbund vedtok onsdag at utøvere, trenere eller ledere som er dømt for doping ikke kan motta utmerkelser. Erik Tysse synes vedtaket er urettferdig. På bildet har han akkurat klart OL-kravet på 20 km i 2012.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Styret i Norges Friidrettsforbund vedtok onsdag at utøvere, trenere eller ledere som er dømt for dopingovertredelse ikke kan motta utmerkelser.

– Vi følger internasjonale regler når det gjelder utestengelse, men har ikke lagt skjul på at vi ønsker strengere dopingregler. Dette er et grep fra vår side for å ikke komme i situasjoner der tidligere dopingdømte blir hyllet av organisasjonen, sier visepresident i Norges Friidrettsforbund Tore Hordnes.

Jeg føler jeg blir straffet i ettertid. Jeg har blitt dømt for noe jeg ikke har gjort, i tillegg jeg har sonet straffen. Tydeligvis er det ikke nok.

Erik Tysse, kappgjenger

Kan ikke få disse prisene

Denne regelen medfører at en som er dømt for dopingovertredelser som gir to år eller lenger utestengelse, eller som har fått to utestengelser av kortere varighet, aldri vil være kvalifisert til følgende utmerkelser:

  • Kongepokalen
  • NFIF sin gullmedalje for aktiv idrett
  • NFIF sin sølvmedalje for administrativ innsats
  • Erkjentlighetsbevis
  • NFIF sin Diplom for administrativ innsats

– Noen mener kanskje at denne regelen bør være en selvfølge, andre mener at det vil være en urettferdig regel for dopingdømte som alt har tatt sin tilmålte straff. Vi er opptatt av arbeidet mot doping, og løfte frem gode forbilder og derfor mener vi denne regelen er rett å innføre, sier Hordnes i en offisiell uttalelse fra NFIF.

Etter årets NM vakte det debatt da kongepokalen gikk til Karsten Warholm, selv om andre tilsynelatende hadde scoret høyere på poengtabellen. Kappgjenger Erik Tysse var en av dem som mente seg forbigått.

Tysse har sonet to års utstengelse etter en dopingdom i 2010.

– Utrolig skuffende

– Vedtaket til forbundet er utrolig skuffende. Jeg føler jeg blir straffet i ettertid. Jeg har blitt dømt for noe jeg ikke har gjort, i tillegg jeg har sonet straffen. Tydeligvis er det ikke nok. Men det er ingen ting som overrasker meg lenger, sier Erik Tysse til NRK.

Han viser til et eksempel fra 1980-tallet der en kastutøver fikk kongepokalen etter at denne hadde sonet sin dopingdom.

Satser videre mot Rio-OL

Erik Tysse fikk det tøft under årets VM og måtte bryte 20-kilometeren.

– Hva er planene dine videre?

– Jeg er inne i en rolig periode der jeg skal evaluere sesongen. Så blir det å få i orden avtale med klubb og sponsorene, og så kjøre opp mot OL i Rio neste år. Der er 50 km hovedmålet, sier Tysse.

Han forteller at løypen i Brasil blir relativt flat og vil passe ham bra.

– Et mesterskap i august i Brasil gir stor sannsynlighet for at det ikke blir så varmt. Jeg tror det blir gode forhold for distanse der, sier Erik Tysse.

Siste video

13 lam rømde då bilen dei vart frakta med kolliderte. Dyretransporten fekk ein brå stopp og sauene stakk til skogs.
Slik ser det ut når 574 gensere med sitater fra Ibsens Peer Gynt går i tog.