NRK Meny
Normal

Vil ikke endre på deres lære om ekteskap

Mange prester synes det er tungt å svelge at likekjønnede nå skal få gifte seg i kirken. Sogneprest Sverre Langeland i Sandviken i Bergen mener kirken ikke lenger er det den skulle være.

Johanneskretsen

KRITISK: Johanneskretsen mener deres kirken ikke skal forandre lære om ekteskapet.

Foto: Torkil Torsvik / NRK

Prester og teologistudenter i brorskapet Johanneskretsen synger salmer i et lite kapell på Solåsen Pilegrimsgård i Son.

Johanneskretsen er et fellesskap for menn som mener kirkens lære ikke skal forandre seg etter samfunnsmessige interesser.

Blant mennene i kapellet er sogneprest i Sandviken i Bergen, Sverre Langeland. Han og resten av Johanneskretsen har hatt en tøff uke etter kirkemøtets vedtak på mandag.

– Det er med sorg vi opplever at den kirken vi hører til har blitt noe helt annet enn den kirken det skulle være, sier Langeland.

Johanneskretsen

JOHANNESKRETS: Fra venstre Benjamin Bjørnsen Anda, teologistudent Sverre Langeland, sogneprest i Sandviken i Bergen (Han som kaller Åpen Folkekirke en sekt) Mikael Brun, teologistudent

Foto: Torkil Torsvik / NRK

Vurderer å forlate kirken

Kirkemøtets vedtak om at homofile skal få gifte seg i kirken skaper splid. Flere prester mener det hele er i strid med Jesu lære.

Teologistudent Mikael Brun i Johanneskretsen forteller at han er blitt usikker på om han vil bli prest i Den norske kirke.

– Jeg deler Sverre Langeland sin sorg. Nå må jeg ta runder med meg selv på om jeg skal la meg ordinere, sier Brun.

En sogneprest i Rogaland varslet på tirsdag at han slutter som prest og melder seg ut av kirka. Sverre Langeland vurderer om han skal gjøre det samme.

– Uten ordninger for menigheter der vi kan overlevere den troen vi har fått, ser jeg ingen fremtid i Den norske kirke, sier Langeland.

Champagne og splittelse

Samtidig som Johanneskretsen gikk i stille bønn på Pilegrimsgården i Son, var det full feiring blant andre.

I en park i Oslo sprettet to unge prester og fire teologistudenter Champagnen.

– Det er en stor dag for Den norske kirke, og for meg som homofil, sier teologistudent Steffen Aune.

Homofilispørsmålet har splitta kirka i flere tiår.

Åpen Folkekirke

FEIRET: Fra venstre: Silje Mathea Kleftås Nygård, prest Marte Birkeland Åsen, teologistudent Mario Liavåg, teologistudent Marte Solbakken Leberg, teologistudent Espen Dahlgren Doksrød, prest Steffen Aune, teologistudent

Foto: Torkil Torsvik / NRK

– Sekterisk vedtak

Langeland mener han står for den rette tro, og at Åpen Folkekirke og de som nå vil vie homofile er en sekt innafor kirka.

– Det var et sekterisk vedtak som ble gjort på kirkemøte, i den forstand at man velger en tro som ikke hører hjemme i den apostoliske tradisjonen. Og den sekten er det biskopen og kirkemøtet som har stått for, sier Langeland.

Steffen Aune og de andre som feirer vedtaket møter Langelands bruk av ordet sekt med latter.

Prest i Oslo Espen Dahlgren Doksrød sei han ikke ønsker splittelse, men blir provosert av utspillet fra kollega Langeland.

– Jeg har stått i en kirke som har hatt respekt for to syn, men jeg har blitt begrenset og har ikke kunnet vie homofile. Nå kan jeg det, og de kan la være. Da forventer jeg en raushet, sier Espen Dahlgren Doksrød.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.