NRK Meny
Normal

Vil ha yngre meddommere inn i rettssalene

BERGEN TINGHUS (NRK): Meddommerne i norske rettssaker representerer ikke folket, mener advokat Mette Yvonne Larsen og Jette Christensen (Ap), som torsdag «dømte» en mann for voldtekt.

Jette Christensen og Peter Christian Frølich som jurymedlemmer i fiktiv rettssak

DØMMER: Juryen gir sin dom i den fiktive rettssaken. På fremste benk sitter blant andre Jette Christensen (Ap) og Peter Christian Frølich (H).

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Ikke et sete var ledig da en fiktiv voldtektsrettssak utspilte i Bergen tinghus torsdag kveld. Målet med arrangementet var å gi folk et reelt innblikk i hvordan en rettssak foregår.

Debatten har rast etter den omstridte Hemsedal-saken, der tre menn ble frifunnet for å ha voldtatt Andrea Voll Voldum.

Men hvor enkelt er det å skulle dømme i en voldtektssak? Hva er egentlig «rimelig tvil»?

Arrangørene i Advokatforeningen, Rettspolitisk forening, Bergens Tidende, Studentersamfunnet i Bergen og Immaturus ville gi de fremmøtte og folk som fulgte saken på nett et reelt innblikk i disse problemstillingene.

Fiktiv rettsak Bergen tingrett

FULLT HUS: Mange var interessert i å få med seg den fiktive rettssaken.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Fyllesex eller voldtekt

I den fiktive saken får retten fortalt at «Thomas» og «Kristine» har møttes på nachspiel. Det var «Kristines» fadderuke, og begge var sterkt beruset. De havnet til slutt i «Thomas» sin seng.

Mens hun hevdet å ha blitt voldtatt, mente han det dreide seg om fyllesex.

Advokat Mette Yvonne Larsen spilte forsvarer i den fiktive rettssaken. Hun mener rollespillet ga et godt bilde av avveiningene i en virkelig voldtektssak.

– Det vi har sett her er veldig representativt. Det er ofte ord mot ord. Her fikk vi litt lite detaljer, men likevel en klassisk historie, sier Larsen.

Partane i ei fiktiv rettsak

FIKTIV TILTALEBENK: «Thomas» sammen med forsvarer Mette Yvonne Larsen og bistandsadvokat, Brynjar Meling. Til høyre sitter fornærmede, «Kristines».

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Vil ha yngre meddommere

Mye av debatten etter Hemsedal-saken har handlet om meddommerne som frikjente de tre mennene. Alle slapp fri, selv om tre fagdommere og en meddommer mente de var skyldige.

Stortingspolitikerne Peter Christian Frølich (H) og Jette Christensen (Ap) satt i juryen under den fiktive rettssaken i Bergen. Etter dommen var det paneldebatt.

Der Frølich argumenterte for å avvikle juryordningen, tok Christensen et oppgjør med hvordan de blir valgt ut.

– Hvis vi skal ha et straffesystem der man dømmes av sine egne, så bør man dømmes av sine egne, og ikke bare av én type mennesker, sier Ap-politikeren til NRK etter debatten.

Christensen mener det er for mange eldre meddommere, og får støtte av Mette Yvonne Larsen.

– Vi må få større spredning i alder, kultur og bakgrunn, mener Larsen.

Paneldebatt etter fiktiv rettsak i Bergen tingret

PANELDEBATT: Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen, Peter Christian Frølich (H), Jette Christensen (Ap), advokat Brynjar Meling og advokat Mette Yvonne Larsen diskuterte mellom anna ordninga med meddommere etter den fiktive rettssaken torsdag.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Skyldig eller uskyldig?

Til slutt falt dommen mot «Thomas» i den fiktive rettssaken.

En enstemmig jury, inkludert politikerne, dømte mannen til fire års fengsel. Men ifølge det yngre publikummet, som også fungerte som dommere, var han uskyldig.

– Det sier meg at de kanskje følte litt sympati for han. De tenkte at han ikke hadde skjønt hvor full «Kristine» var. I et slikt tilfelle tror jeg de følte at det var litt for alvorlig å dømme ham til mer enn tre års fengsel, sier Mette Yvonne Larsen.