NRK Meny
Normal

Krever norsk oversikt over hjertestartere

Mens folk i Sverige og Danmark kan finne ut hvor nærmeste hjertestarter er, finnes ingen oversikt i Norge. Fagfolk mener et norsk register må på plass raskt.

Hjertestarter

VANSKELIG Å FINNE: Det finnes ingen oversikt som viser hvor man kan finne hjertestartere i Norge. Denne hjertestarteren finnes på et treningssenter i Skullerud.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

– For meg personlig blir det veldig nært når jeg har opplevd noe lignende selv – og overlevde. Det er klart jeg tenker hvor heldig jeg har vært.

Det sier Carl-Erik Torp, etter dødsfallet til svømmeren Alexander Dale Oen. Fotballspilleren falt selv om med hjertestans under kampen mellom Sogndal og Brann i september i fjor, og merker at toppidrettsutøverens dødsfall går inn på ham.

Hjertestarter på hver Brann-trening

Carl-Erik Torp i Vestlandshallen i januar 2012

– EKSTRA NÆRT: Carl-Erik Torp følger fremdeles Brann-treningene. Han merker at dødsfallet til Dale Oen går inn på ham.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK
Alexander Dale Oen

HJERTESTANS: Norges svømmestjerne Alexander Dale Oen døde av hjertestans mandag denne uken.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Siden den gang har 27-åringen fulgt treningene med sine gamle lagkamerater ved Brann stadion. På sidelinjen på Nymark-gresset utenfor stadion ligger det som reddet livet til Torp. Hjertestarteren som Brann har hatt siden 2002 er med på hver eneste trening.

– For meg og min familie var hjertestarteren helt avgjørende, sier han.

Etter hjertestansen hans ble det reist debatt om hjertestartere på idrettsanlegg og ellers i offentlige bygg. Etter dødsfallet til Dale Oen er debatten igjen aktualisert.

I dag er hjertestartere fast utstyr i de to øverste divisjonene i fotballen. Men utover det er det få andre steder i samfunnet at hjertestarter er obligatorisk. Det finnes heller ikke oversikt over hvor hjertestartene befinner seg.

Sigurd Brattetveit er en av dem som har vært med å få hjertestartere ut til folket. På 80-tallet fantes hjertestarterne nestes bare i norske sykehus, men siden den gang har det blitt mer og mer vanlig med hjertestartere andre steder enn i sykehuskorridorene.

Ingen oversikt over hjertestartere

– Norge har vært blant de første landene i verden som fikk ut hjertestartere i samfunnet, sier Brattetveit.

Han har i en årrekke solgt hjertestartere i et eget selskap kalt Hjertevakten.

Men selv om det i dag finnes langt flere hjertestartere rundt om i Norge, finnes det ingen god nasjonal oversikt over hvor mange som finnes eller hvor de er.

Brattetveit mener det må være mulig for folk å finne ut hvor nærmeste hjertestarter er.

Hjertestarter på Brann stadion

OBLIGATORISK: På Branns treninger er en hjertestarter fast inventar. Men utenom norske fotballarenaer er det vanskelig å vite hvor man kan finne en hjertestarter.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Det har ikke fått en nasjonal oversikt som det har gjort i enkelte andre land. I for eksempel Sverige og Danmark finnes det nasjonale register, der hvem som helst kan se hvor nærmeste hjertestarter er, sier Brattetveit.

Med et bedre register kunne også ambulansetjenesten bedre hjelp folk som har akutt behov for hjelp.

– Kan ringe naboer med hjertestarter

– AMK-sentralen kan gå inn i et slikt register. Da kan de ringe til dem som har hjertestartere og spørre dem om å gå bort til naboen som har fått hjerteinfarkt, sier Brattetveit.

Overlege Kjetil Sunde

- TRENGER REGISTER: Hjertespesialist Kjetil Sunde mener Norge trenger en god oversikt over hvor det finnes hjertestartere.

Foto: Julie Egge/NRK

Han får støtte av Kjetil Sunde, professor ved Oslo universitetssykehus. Sunde har forsket på hjerte- og lungeredning, og mener også Norge burde hatt et register som viser alle hjertestartere i landet.

– Det er noe vi bør tilstrebe, for å redde flere liv. Om det så bare er ett liv, så vil dette ha stor betydning for enkeltmenneskene det gjelder.

Glad hjertestarteren var der

Hjertespesialisten sier de aller fleste vil være hjulpen av å ha tilgang til en hjertestarter om noe går gale.

– Disse maskinene kan betjenes av alle. Når det er sagt, er det viktig at en kan prinsippene for hjerte- og lungeredning også, sier Sund.

Carl Erik Torp er glad hjertestansen faktisk skjedde på fotballbanen – der det var en hjertestarter.

– Det får jeg bare være glad for, sier han.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås