NRK Meny
Normal

Vil ha gods på Sotra og boliger i Bergen

ÅGOTNES (NRK): Fjell kommune og CCB gjør felles fremstøt for å flytte godset ut av Bergen og til Sotra. Det kan gi 6000 nye boliger i Bergen.

Fjell kommune og CCB går sammen for å få "Nye Bergen Havn" til Ågotnes.

CONTAINERHAVN: Slik vil Fjell kommune ha det på CCB-basen på Ågotnes. VIDEO: Knowit/Mount Visual

I en fire minutter lang video, om det de kaller «Nye Bergen Havn», slår Fjell kommune et slag for at bergensregionens nye godshavn skal legges til deres kommune, og til CCB-basen på Ågotnes.

Pressekonferanse CCB-basen godshavn Ågotnes

PRESSEKONFERANSE: F.v. Ordfører Marianne Sandahl Bjorøy (Ap), CCBs Kurt Rune Andreassen og varaordfører Tom Georg Indrevik (H).

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Videoen ble presentert på en pressekonferanse på basen i dag.

– CCB-basen og Fjell kommune vil i fellesskap vise hvor godt alternativ CCB-basen kan være som ny godshavn, sier ordfører Marianne Sandahl Bjorøy (Ap).

Ågotnes har lenge vært et alternativ til ny godshavn, og etter at Bergen Ap gikk inn for å legge godsterminalen til Rådal, mener Bjorøy sjansene deres er styrket.

– Dette er et innspill til konseptvalgutredningen. Den bekrefter at havnen og terminalen ikke trenger å være samlokalisert. Det er veldig lite gods som går fra jernbane til båt, påpeker ordføreren.

Dokken nye boliger

NYE BOLIGER: Byutvikling i Bergen er et viktig argument for å legge havnen til Sotra, mener kommuneledelsen i Fjell. Her på Dokken kan det komme 6000 nye boliger der havnen forsvinner.

Foto: Mad arkitekter

6000 boliger i Bergen

CCB og Fjell kommune mener mye taler for å legge godshavnen til Ågotnes:

  • Området ligger klart med 700.000 kvadratmeter havneareal og 1000 meter kai, noe som vil gjøre flytting av den eksisterende godshavnen på Dokken i Bergen hurtig og rimelig.
  • Området er klargjort for videre utbygging.
  • Sotrasambandet vil gjøre veitransporten til og fra havnen bedre.
  • Det vil mindre trafikk og bedre klima i Bergen sentrum.
  • Dokken kan utvikles til et attraktivt byområde, med opptil 6000 nye boliger.

I promoteringsvideoen, der både ordføreren og varaordfører Tom Georg Indrevik (H) medvirker, pekes det også på at det er tilrettelagt for landstrøm på CCB-basen.

Kommunen er opptatt av aktiviteten og arbeidsplassene en godshavn i kommunen vil medføre.

– For Fjell kommune er det bra å få benyttet et kaiområde som allerede ligger der, sier Bjorøy.

Farled Ågotnes Bergen

SAMME FARLED: Avstandene på sjøen er små mellom dagens havn på Dokken i Bergen og CCB-basen på Ågotnes.

Foto: Fjell kommune

– Vi kan ta imot gods i dag

For CCB vil godshavn bety videre bruk av områder som nå står ubrukte, i mange tiår fremover.

– Etter at forsyningene til Statfjord, Gullfaks, Troll, Veslefrikk, Huldra og Kvitebjørn ble flyttet fra Ågotnes, etter at Statoil la om sitt forsyningsmønster i Nordsjøen, har vi betydelig ledig kapasitet til å kunne håndtere gods for Bergen, sier Kurt R. Andreassen, administrerende direktør i CCB.

Han påpeker at de er interessert i et OPS-prosjekt, et offentlig/privat-samarbeid der Bergen kan velge andre løsninger enn å eie alt selv, og peker på de samfunnsøkonomiske fordelene ved å utnytte eksisterende infrastruktur fremfor å bygge opp ny.

– Vi kan ta imot gods allerede i dag. Ro-ro-kai er på plass, lagerbygg har vi allerede, og betydelige lagringsområder er tilgjengelig. Vi har en stor maskinpark og kan raskt tilpasse oss en ny situasjon, sier Andreassen.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.