NRK Meny
Normal

Vil gjøre svigermoren din til politiker

KrF søker «din fantastiske svigermor». Forslagene strømmer inn etter partiets stunt for å fylle valglistene.

Filip Rygg svigermor

KONTAKTANNONSE: Avislesere har den siste tiden kunnet se denne noe spesielle kontaktannonsen fra KrF. – Vi har fått over 70 forslag, sier leder for nominasjonskomiteen, Filip Rygg.

Foto: Montasje / NRK

– Vi trenger et bredt lag som best mulig kan representere hele Hordaland, sier lederen for nominasjonskomiteen, Filip Rygg.

Vi ønsker at flere skal ha eierskap til det som skjer av politiske beslutninger.

Filip Rygg

I jakten på å finne de beste kandidatene til neste års fylkestingsvalg, har Hordaland KrF gått til et meget uvanlig skritt.

Partiet har nemlig satt inn en kontaktannonse i avisene der de søker etter leserens «svigermor, nabo, venn eller store forbilde i livet».

Og det har gitt en overveldende økning i antall innspilte kandidater.

– Vi har fått over 70 forslag. I en nominasjonsprosess er ikke det vanlig, vi pleier kanskje å få to-tre. Så det er moro, sier Rygg.

Vil gi flere eierskap til politikk

Filip Rygg

IKKE LISTEFYLL: Filip Rygg avviser at kandidatene som spilles inn bare blir listefyll.

Foto: Britt Kristin Ese

Blant kandidatene som er spilt inn er det både nåværende politikere, andre kjendiser KrFs tipsere mener kunne gjort en god jobb i politikken, og totalt ukjente personer.

Rygg, som også valgte en original måte å ta avskjed med bergenspolitikken på, avviser at de spekulerer i at folk skal bruke «svigermor»-formuleringen som en unnskyldning til å gjøre ondsinnede pek.

– Det skal jo ikke være noen straff å komme på fylkestinget. Og det trenger ikke være en svigermor, det kan også være deg, selv, en venn, din bror eller en kollega. Men kan jo være at noen har en svigermor med noen fantastiske meninger, sier Rygg.

– Hvordan skal man tolke at KrF er nødt til å sette inn en kontaktannonse for å fylle opp fylkeslistene?

– Det er ikke vanskelig å fylle opp fylkeslistene, men jeg tror politikk ofte kan bli litt fjernt, at det er få som driver på med det. Vi ønsker at flere skal ha eierskap til det som skjer av politiske beslutninger, og da må flere være med på det, sier Rygg.

– Overhodet ikke snakk om listefyll

I Høyre i Bergen er det kampen om ledervervet som blir spennende utover høsten, etter at Martin Smith-Sivertsen kunngjorde sitt kandidatur som byrådsleder.

I KrF blir det kanskje mer spennende å se hvilke navn som dukker opp lenger nede på listene.

– Blir kandidatene som spilles inn som respons på kontaktannonsene listefyll, eller kan det bli listetopper av det?

– Å være listetopp er et ganske krevende verv, men det er overhodet ikke snakk om listefyll. Det betyr faktisk noe hvem som representerer oss på fylkestinget, sier Rygg.

Siste video

Vegvesenet rydder på rasstedet på riksvei 13 i Odda, der to biler ble truffet av et steinras.