NRK Meny
Normal

De er i ferd med å miste troen på Laksevåg

– Da vår femte sykkel ble stjålet, ble vi pessimist på vegne av Laksevåg, sier søstrene Thiruchelvam. Nå lover politikerne ny satsing på Bergens utskjelte bydel.

Mira og Dhipa Thiruchelvam

STOLTE AV BYDELEN: Søstrene Mira og Dhipa Thiruchelvam trives på Laksevåg, men frykter større sosiale forskjeller i Bergen fremover.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Mellom 50- og 80-tallet var det et yrende liv i bydelen Laksevåg i Bergen. Men de siste tiårene har området forandret totalt karakter.

Mindre trafikk gjennom bydelen har ført til butikkdød og stadig færre servicetilbud.

Nå forbindes sentrum i den gamle arbeiderbydelen med rusmisbrukere, sosiale forskjeller og forslumming. Butikker og bibliotek er vekk. Nå forsvinner også svømmebassengene på Damsgård skole og Holen skole.

– Hva har vi fått? Probleminstitusjoner som ingen andre vil ha og rusmisbrukere som holder til under en bro. Laksevåg er glemt og har mistet all prestisje. Vi teller ikke lenger, sier Eli Storvik, stolt laksevågsbeboer og aktiv i aksjonsgruppen Initiativ Laksevåg.

Norvald Visnes og Anna Elisa Tryti på folkemøte

FULLT FOLKEMØTE: Høyres Norvald Visnes (midten) og Ap-byråd Anna Elisa Tryti (t.h.) på folkemøtet på Laksevåg i forrige uke.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Lover storsatsing

Nå vil byrådet sette krefter inn på å løfte området fra Puddefjordsbroen og forbi Kirkebukten til gamle høyder, og de lover at de neste to årene skal være starten på en ny æra.

På en folkemøte i forrige uke kunne byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) fortelle de fremmøtte at byrådet nå går i gang med en områdeplan som skal skape nytt liv i sentrum i gamle Laksevåg kommune.

– Om 15 år skal Laksevåg ikke være et forsømt ytre område av byen, men ha samme type kvaliteter i byutviklingen som vi setter krav til i Bergen sentrum, sier Tryti.

En av bydelspolitikerne som med vemod har sett Laksevåg miste stadig mer, er tidligere Fana-lensmann Norvald Visnes (H). Han vedgår at det har vært tungt å påføre bydelen negative vedtak.

– Dette er mulighetenes bydel, men den er blitt forsømt. Det er mange spennende muligheter her, sier Høyre-veteranen.

Laksevåg ved BMV, sett fra Kringsjåveien

DØD BYDEL: Parti fra Indre Laksevåg, sett fra Kringsjåveien ned mot gamle Bergen Mekaniske Verksted (BMV). Både butikker, servicetilbud og arbeidsplasser har forsvunnet herfra de siste tiårene.

Foto: Aleksander Vallestad / NRK

Ungdommen krever møteplasser

Søstrene Mira og Dhipa Thiruchelvam er unge og stolte av bydelen sin. Men de er også bekymret.

– Vi er glade i Laksevåg. Det er mye kulere å komme herfra enn å være fra Kalfaret eller andre steder hvor pappa betaler alt for deg, sier de.

Deres råd til politikerne er:

  • Skap flere møteplasser
  • Spre hjelpetilbudene bedre
  • Unngå segregering av innvandrergrupper

– En kafé hadde hjulpet godt. Det er dødt her på kveldene, sier de to.

Jeg er veldig pessimist etter at min femte sykkel ble stjålet. Jeg er pessimist, men glad i Laksevåg og vi håper virkelig på bydelen vår.

Dhipa Thiruchelvam

– Planene har manglet helhet

Men begge sier de vil se resultater av satsingen før de tror på de store endringene.

– Jeg er dessverre veldig pessimistisk og tror det vil bli et stort skille i Bergen fremover, sier Mira.

Arkitektstudent Karl Emil Sødergren mener planene for bydelen hittil har manglet en helhetlig plan. Han ser svært positivt på byrådets planer:

– Her har det vært et yrende folkeliv. Det kan det bli igjen, hvis vi får en utvikling som ikke kveler det lokale engasjementet.

Karl Emil Sødergren

HÅPER PÅ HELHET: Arkitektstudent Karl Emil Sødergren har sett på alle planene for utbygging skipsverftsbydelen og mener det mangleg en helhet mellom planene.

Foto: Sølve Rydland / NRK
Laster kart, vennligst vent...

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Se forskerne undersøke hvalen
Det aller første julemarkedet i Bergen er en suksess. Den første uken det har vært åpent har tusenvis av mennesker vært innom.