Hopp til innhold

Nyvalgt stortingsrepresentant vil fortsatt sitte i bystyret

Høyres Peter Christian Frølich ble nylig en av landets yngste stortingsrepresentanter. Nå ber 26-åringen om dispensasjon fra regelverket for å kunne beholde sin plass i bystyret i Bergen.

Peter Christian Frølich

VIL JOBBE BÅDE NASJONALT OG LOKALT: Peter Christian Frølich vil ikke kutte båndene til politikken i hjembyen.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Det er dumt at vi har et system hvor man ikke kan beholde sine folkevalgte forpliktelser til byen man kommer fra, selv om man havner på Stortinget, sier Frølich til NRK.

Ønsket hans om å representere Høyre både nasjonalt og lokalt er i ferd med å bli en liten hodepine for bystyreorganene i Bergen. Frølich har nemlig søkt forretningsutvalget om fritak fra vervet i oppvekstkomitéen, samtidig som han ønsker å beholde plassen i bystyret.

LES OGSÅ: Disse Høyre-kompisene er eldst og yngst på tinget

– Må være medlem i en komité

Nyutnevnt gruppeleder i Høyre, Dag Skansen, er i utgangspunktet positiv til ønsket, men presiserer:

– Hvis han skal være medlem i bystyret, skal han også være medlem i en komité. Hvis Frølich innretter seg etter det, kan vi ikke ta fra ham vervet, sier Skansen.

NRK er kjent med at sterke krefter i Høyre lokalt er svært lite begeistret for at Frølich ønsker å sjonglere mellom rollene som lokal- og rikspolitiker. Flere sier til NRK at de har gitt uttrykk for at 26-åringen bør konsentrere seg om Stortinget.

  • Er det greit at en politiker i bystyret beholder plassen når han drar til Stortinget? Si din mening i kommentarfeltet!

Politikerkolleger i andre partier uttrykker også forståelse for ønsket, men er svært skeptiske til å endre regelverket for at Frølich skal få viljen sin.

– Hvis den regelen nå skal fravikes, vil det bety at mange andre representanter vil ønske å sitte i bystyret uten å gjøre komitéarbeid, sier Harald Schjelderup (Ap).

– Samtidig har vi i praksis gjort det umulig for stortingsrepresentanter å fortsette med sine lokale folkevalgte forpliktelser, sier Erlend Horn i Venstre.

Mulig i mange andre kommuner

I svært mange andre kommuner er det fullt mulig å få et slikt fritak, men den parlamentariske styremodellen Bergen bruker tillater ikke dette.

Selv aner ikke Frølich hva enden på visa blir. Men han håper å få et ord med i laget når viktige beslutninger skal fattes i hjembyen.

– Jeg er veldig skeptisk til å legge Bybanen til Åsane over Bryggen, så det hadde vært veldig greit å få være med på den diskusjonen, sier 26-åringen.

LES PORTRETTET AV FRØLICH: – Mentalt er eg nok ein 80-åring

  • Er det greit at en politiker i bystyret beholder plassen når han drar til Stortinget? Si din mening i kommentarfeltet!