Vil gjenskape Håkon den godes kongsgård

Rundt år 960 ble kong Håkon den gode truffet av en pil under slaget ved Fitjar, og døde. Nå vil lokale ildsjeler bygge opp igjen kongsgården hans og en tusen år gammel kirke.

Håkon den gode Fitjar

KONGSGÅRD: – Fitjar har en utrolig rik historie, og en veldig flott plassering i norgeshistorien, sier Johannes Sandvik, en av initiativtakerne bak planene om å gjenoppbygge steinkirken og kongsgården til Håkon den gode.

Foto: Wikipedia / Eilif Bjørge

Fitjar

VIL GJENSKAPE HISTORIEN: Her i Fitjarbygda vil lokale ildsjeler bygge opp den gamle steinkirken og kongsgården.

Foto: Kari Kjøde

– De klarte jo å bygge en flott kirke her for tusen år siden, så man skulle jo tro vi kunne klare det samme i dag, sier Johannes Sandvik.

Han er medlem av en fem mann stor gruppe lokalpatrioter, inkludert soknepresten, som har store planer om å føre Fitjar i Sunnhordland over tusen år tilbake i tid.

De vil bygge opp igjen den gamle steinkirken fra 1100-tallet og kongsgården Harald Hårfagre i sin tid fikk oppført.

– Området vi vil gjøre dette i, kalles på folkemunne fortsatt kongsgården, forteller Sandvik.

Kongsgård og høvdingsete

Fitjar kongsgård

STORE PLANER: – Vi trenger sikkert litt penger etter hvert, sier Johannes Sandvik.

Foto: Illustrasjon: Eilif Bjørge

Ifølge lokalavisen Fitjarposten går arbeidsgruppen nå ut med planene for å høre hva lokalbefolkningen synes.

Fitjar var i lange tider en kongsgård og trolig et høvdingsete siden bronsealderen, og i dag er stedet kanskje mest kjent for slaget ved Fitjar. Håkonarspelet er et spel til minne om kong Håkon den gode og slaget.

– Harald Hårfagre overtok kongsgården og forviste høvdingene til Island etter et tidligere slag. Sønnen Håkon den gode overtok, og spilte en viktig rolle i den tidligste norgeshistorien. Veldig lite av det har egentlig kommet skikkelig frem, mener Sandvik.

– En utrolig rik historie

Han og resten av arbeidsgruppen ønsker nå å gjenreise den lokale bevisstheten om den viktige rollen de mener Fitjar har spilt i norgeshistorien, og tror også gjenoppbyggingen av kirken og kongsgården kan bli et trekkplaster for turister.

Håkon den gode

HÅKON DEN GODE: Håkon den gode Adalsteinsfostre, slik Peter Nicolai Arbo portretterte ham på 1800-tallet.

Foto: Wikipedia

– Vi har arbeidet med dette på fritiden. Motivasjonen er egentlig veldig enkel: Vi vet at Fitjar har en utrolig rik historie, og en veldig flott plassering i norgeshistorien, men bevisstheten rundt dette står ikke i stil, sier Sandvik.

Kirkens mål og detaljer ble skrevet ned før den ble revet i 1860, og det er disse opplysningene gruppen vil bruke for gjenoppbygging. Den rennomerte arkitekten Eilif Bjørge er hyret inn for å lage tegninger over prosjektet, men Sandvik understreker at de er på et svært tidlig stadium i planleggingsfasen.

– Nå er planen å høre hva Fitjar-folket tenker, og se om det er grunnlag for å jobbe videre med dette. Og så trenger vi sikkert litt penger etter hvert. Men vi kan jo ikke begynne med problemene, sier Sandvik og ler.

Laster kart, vennligst vent...

NY, GAMMEL KONGSGÅRD: Lokale ildsjeler har store planer på Fitjar i Sunnhordland.

Søk i valresultata

valg-dekorasjon