Hopp til innhold

– Visste ikke at det var livsfarlig i Norge

SYDNESHAUGEN (NRK): – Det kunne vært oss, sier spanske Marta Jimenez (21), som var på Trolltunga dagen før en 24-årig medstudent falt i døden. Nå tar UiB grep for å informere utenlandske studenter mot farene i norsk natur.

– Vi visste ikke at det var potensielt livsfarlig å bevege seg i norsk natur, eller på Trolltunga, sier disse to spanske studentene.

I SJOKK: – Vi visste ikke at det var potensielt livsfarlig å bevege seg ute i norsk natur, sier disse to spanske studentene (fra v.) Fran Garcia og Marta Jimenez. Sistnevnte var på Trolltunga dagen før en australsk student falt i døden.

Flere tusen utenlandske studenter kommer til Bergen hvert år. Mange av dem lar seg lokke av vår rike og spennende natur.

Dag Rune Olsen

REKTOR: Dag Rune Olsen, UiB.

Foto: UIB

Som følge av helgens tragiske ulykke, der en 24-årig student fra Australia falt i døden fra Trolltunga, ønsker rektor Dag Rune Olsen på Universitetet i Bergen (UiB) å ta grep.

– Mange av våre internasjonale studenter kommer hit fordi de liker å oppholde seg i naturen, og de reiser en del rundt omkring i Norge. Dette synes vi er hyggelig, men det medfører også en risiko. Kanskje må vi i enda større grad enn tidligere tilby kurs og informasjon om farer i norsk natur, sier Olsen til NRK.

Han bekrefter at det også har skjedd dødsfall blant utenlandske studenter tidligere.

Jeg visste at naturen her er nydelig, men ikke at det kunne være livsfarlig.

Fran Garcia, UiB-student
Trolltunga

OMKOM HER: Det var den australske kvinnen Kristi Kafcaloudis (24) som omkom etter et fall herfra lørdag. Trolltunga ligger 1100 moh og er en steinformasjon som står horisontalt ut fra fjellet over Ringedalsvatnet i Odda kommune i Hordaland.

Foto: Wikimedia Commons

Besøkte fjellet dagen før

– Jeg besøkte Trolltunga dagen før. Det var trist å høre om den tragiske ulykken. Det kunne vært oss, sier UiB-student Marta Jimenez (21) fra Alicante i Spania.

– Hadde du noen guide med på turen?

– Nei, vi reiste på egen hånd, sjekket værmeldingen og fulgte skiltene på stedet. Jeg syntes ikke det var så farlig, men det er viktig å passe godt på og ikke ta noen sjanser. Det er nok best å ha med seg norske venner i fremtiden, sier hun til NRK.

– Jeg visste at naturen her er nydelig, men ikke at det kunne være livsfarlig. Det var sjokkerende å høre om ulykken. Turmulighetene var hovedgrunnen til at jeg meldte meg til studentutvekslingsprogrammet i Bergen. Jeg planlegger en tur til Trolltunga og flere andre steder, men kommer til å være ekstra forsiktig, sier spanske Fran Garcia (21).

Informasjonsmøte

Klokken 12.30 mandag arrangerte UiB et informasjonsmøte på Dragefjellet der de inviterte medstudenter og andre som hadde relasjon til avdøde. Rundt 70 personer møtte frem.

– Vi er forferdelig lei oss over det tragiske utfallet som ulykken fikk. Nå tenker vi i første rekke på familien, foreldrene og de nære pårørende til studenten, sier en sortkledd rektor, som holdt en personlig tale til studentene.

Den omkomne 24-åringen startet studiene i Bergen i august og gikk på Humanistisk Fakultet (HF) der hun studerte musikk- og kulturvitenskapelige fag.

De pårørende i Australia er blitt orientert via ambassade og politi.

Studentledere

STUDENTPARLAMENTET: – Et stort sjokk, sier (fra v.) Ingrid Fjellberg og Tord Bjørnevik i Studentparlamentet ved UiB.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Psykologhjelp

– Et stort sjokk og kjempetrist å høre om ulykken som rammet en medstudent, sier (fra v.) Ingrid Fjellberg og Tord Bjørnevik i Studentparlamentet ved UiB.

Nesten ti prosent av studentmassen kommer fra utlandet.

– Vi må vise at studentene i Bergen viser omtanke for de som har behov for støtte i denne situasjonen. Vi må vektlegge at studentene som kommer hit har ulik bakgrunn, og kanskje ikke den erfaringen med naturen som vi har. Vi må dra nytte av Turistforeningen og andre organisasjoner som kan gi tips, sier Bjørnevik, som er internasjonalt ansvarlig.

Ikke på UiB-utflukt

De to jentene som gikk sammen med avdøde på Trolltunga gikk ikke på samme kurs, men var på tur i privat initiativ. Mange utenlandske studenter hadde tatt turen dit i finværet, bekrefter universitetsledelsen.

– Vi er opptatt av å ivareta de andre studentene som var med på turen, og de som var i fellesskap med henne. Vi vil prøve å gi dem klarhet i hva som skjedde, og informere om hvilke tilbud UiB har, sier rektor Dag Rune Olsen.