Viktige DNA-funn for retten i Monika-saken

Politiets kriminalteknikere skal forklare seg om DNA-bevisene mot den drapstiltalte 34-åringen når Monika-saken fortsetter i Nordhordland tingrett mandag.

Donatas Lukosevicius

SPORLØST: Etterforskerne har ikke klart å finne elektroniske spor eller vitneobservasjoner som knytter drapstiltalte Donatas Lukosevicius til sokkelleiligheten på Sotra den 14. november 2011 – dagen da Monika Sviglinskaja døde. Funnet av hans DNA i leiligheten og på Monikas kropp kan derfor bli avgjørende for utfallet av saken mot ham.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Etter at politiets kriminalteknikere skal forklare seg om DNA-bevisene mot den drapstiltalte 34-åringen skal Kristina Sviglinskaja fortsette forklaringen sin.

– Det er viktig å høre hennes forklaring om tiden da hun var sammen med tiltalte, og om tidspunktet da hun fant Monika, sier ekspertkommentator Eirin Eikefjord fra Bergens Tidende til NRK.

I retten virker Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, rolig, saklig, fattet og selvsagt preget, ifølge Eikefjord.

– Hva kan vi få vite mer om i dag i tilegg til politiets DNA-bevis?

– Det er fortsatt uklart hvem som har tatt av beltet. Det kan vi få vite i dag. Vi får også høre mer om hvordan tiltalte var da han var sammen med Monikas mor, sier hun.

Ingen elektroniske spor

Etterforskerne har ikke klart å finne elektroniske spor eller vitneobservasjoner som knytter drapstiltalte Donatas Lukosevicius til sokkelleiligheten på Sotra den 14. november 2011 – dagen da Monika Sviglinskaja døde. Funnet av hans DNA i leiligheten og på Monikas kropp kan derfor bli avgjørende for utfallet av saken mot ham.

Kriminalteknikerne som skal vitne mandag, tar blant annet med seg beltet som den åtte år gamle jenta ble funnet hengende fra da Kristina Sviglinskaja kom hjem fra jobb samme dag. Monika hadde vært hjemme fra skolen fordi hun var forkjølet.

Analysert på nytt

Den tiltales forsvarer, advokat Aasmund Sandland, mener DNA-funnene kan stamme fra tiden Lukosevicius selv bodde i leiligheten som Kristina Sviglinskajas samboer. Han har flere ganger påpekt at Lukosevicius' DNA ikke er funnet på selve beltet. Litaueren nekter straffskyld.

DNA-materialet ga ingen treff på Lukosevicius under den første etterforskningen, som førte til henleggelse i 2012. Da saken ble gjenopptatt to år senere, skulle materialet egentlig ha vært kastet.

– Folkehelseinstituttet analyserte prøvene på ny og meddelte i 2014 at det var funnet mannlig DNA i flere prøver fra Monika. De konkluderte med at det var DNA fra Donatas på Monika, blant annet på hånden hennes, har statsadvokat Benedicte Hordnes sagt.

Moren forklarer seg

Etter at kriminalteknikerne har vitnet, fortsetter Kristina Sviglinskaja sin forklaring. Fredag fortalte hun om hvordan hun ble kjent med Lukosevicius, og hvordan forholdet forverret seg etter hvert som hun begynte å mistenke at han sendte henne anonyme trusler.

Hun har ennå ikke forklart seg om dagen da hun fant sin døde datter og tiden som fulgte.