NRK Meny
Normal

Viktig ubåtrapport i morgen

Viktig rapport om ubåtvraket på Fedje blir lagt frem i morgen formiddag.

u-864

UBÅTVRAK: Slik ser den tyske ubåten ut der den ligger på havbunnen rett utenfor Fedje.

Foto: Geoconsult/Kystverket

Onsdag formiddag får fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) en ny rapport om vraket av ubåten U-864 som ligger utenfor Fedje i Hordaland.

Rapporten blir lagt fram i Oslo klokken 10.30.

På slutten av 2011 fortalte folk på Fedje til NRK.no at de er svært utålmodige etter alle årene som har gått uten at det er kommet en endelig løsning for ubåten og kvikksølvet .

  • Se hele historien fra år til år nederst i saken

Senket av britisk ubåt

Ubåten ble senket av en britisk ubåt i 1945. Møreforskning Molde og Metier AS har på oppdrag fra departementet laget en kvalitetssikringsrapport som tar for seg forslagene om heving eller tildekking av ubåten.

Etter press fra lokalbefolkning, politikere og miljøorganisasjoner vedtok regjeringen for tre år siden at ubåten skulle heves. Anbud ble hentet inn, og det ble anslått at heving ville koste i underkant av 1 milliard kroner. Men i desember samme år kom en kvalitetssikringsrapport som kritiserte planene om heving og hevdet at kostnadene kunne bli dobbelt så høye.

Flere konsulentrapporter

Berg-Hansen stilte da hevingsplanen i bero, og satte i gang nye utredninger. Siden den gang er flere konsulentrapporter kommet på bordet, og de fleste er kritiske til heving. Kystverket mener at heving er mulig, men at risikoen er mindre ved tildekking.

Ifølge NTB er det håp om en endelig avgjørelse i saken i løpet av våren.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik