Hopp til innhold

Vestnorsk dominans

Bergensbandene Gorgoroth og Enslaved hadde full kontroll over det svartkledde publikumet under Hole in the Sky-festivalen i Bergen. Se bildene!

Pest fra Gorgoroth under Hole in the Sky 2009
Foto: Unni Beite Rogvin

I tillegg til det amerikanske bandet Pentagram, var det Gorgoroth og Enslaved fra Bergen som trakk flest folk til USF Verftet under den 10. Hole in the Sky-festivalen.

Nytt band, gamle medlemmer

Infernus under Hole in the Sky 2009

Infernus under Hole in the Sky 2009.

Foto: Unni Beite Rogvin

Lørdag sto ”det nye” Gorgoroth på scenen for første gang. Gorgoroths historie har vært preget av mange både indre og ytre konflikter siden det ble grunnlagt av bergenseren Infernus (Roger Tiegs) i 1992. Bandet har siden da byttet ut de fleste medlemmene.

Da Infernus, vokalist Gaahl (Kristian Eivind Espedal) og bassist King ov Hell (Tom Cato Visnes) valgte å skille lag i 2007, var det uklart hvem av dem som skulle beholde bandnavnet. Infernus gikk rettens gang og vant i 2009 retten til å fortsatt hete Gorgoroth.

LES MER: Gaahl gir seg med metal | Sletter Gaahls vokal på plate | Fra Gorgoroth til God Seed | Ønsker Infernus lykke til | Retten: - Infernus er Gorgoroth

Dagens besetning består av både nyere og eldre navn. I tillegg til Infernus sto blant andre vokalist Pest (Thomas Kronenes), som var med i bandet fra 1995 til 1997, på scenen. Bandet som snart kommer med ny plate, har hatt som mål å bevege seg tilbake til de musikalske røttene sine. Et fullsatt USF Verftet tok imot dem med åpne armer.


Svette og glade

Jon Bangsund på Hole in the Sky 2009

Jon Bangsund var godt førnøyd med Gorgoroth.

Foto: Unni Beite Rogvin


Selv om det så varmt ut på scenen med nagler, skinn, rødt lys og røyk, var det nok enda varmere blant publikum. En av dem som gikk svett, men fornøyd fra Verftet lørdag kveld var Jon Bangsund. Han likte dagens utgave av Gorgoroth best.

- Man vet at det har vært en bra konsert når det føles som at den er over på fem sekunder og man har vondt i nakken etterpå, forteller han.

En kompisgjeng fra Odda var også imponerte over Gorgoroth. Fredrik Hagen hadde vært på konsert med bandet tidligere, og likte både dagens versjon og den forrige. Han holdt likevel en knapp på 2009-utgaven.

Joar Reinsnes, Fredrik Hagen og Marin Fjæra på Hole in the Sky 2009

Joar Reinsnes, Fredrik Hagen og Martin Fjæra på Hole in the Sky 2009.

Foto: Unni Beite Rogvin

- Det ble nesten orgasmisk når den gamle vokalisten Pest kom tilbake, forteller en begeistret Hagen.

For ham som så mange andre var festivalens høydepunkter Gorgoroth og Enslaved. Kompisen Joar Reinsnes mente derimot at et annet Bergensband, Taake som også spilte lørdag, var best under Hole in the Sky 2009.

Spilte nytt verk

Enslaved som har turnert i USA i vår og reist rundt på flere utenlandske musikkfestivaler i sommer, var den store publikumsfavoritten fredag. Bandet som har spilt under Hole in the Sky tre ganger før, feiret festivalens tiårsdag med et bestillingsverk komponert spesielt for jubilanten. Sammen med seg på scenen hadde de flere nordiske metalpionerer.

Enslaved på Spellemannprisen 2008.

Enslaved vant Spellemannsprisen 2008 for albumet 'Vertebrae'.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Tilbake i tid


Enslaved har i de senere år vært fremtredende i den norske ekstremmetal-scenen, og har utviklet seg fra et mer klassisk black metal-uttrykk med referanser til norrøn mytologi, i retning et mer progressivt lydbilde de siste årene. Konserten fredag skulle på mange måter reflektere nettopp denne utviklingen.

Verkets første del åpnet under fanen ”The next thousand years are ours”, med låter fra de nyeste albumene ”Vertebrae”, ”Ruun” og ”Isa”. I denne delen sto bandets nåværende medlemmer Grutle Kjellson (bass og vokal), Ivar Bjørnson (gitar), Arve ”Ice Dale” Isdal (gitar), Herbrand Larsen (keyboard og vokal) og Cato Bekkevold (trommer) alene på scenen. Bandet leker med kontrasten mellom Kjellsons harde og Larsens luftige vokal til publikums store glede.

Publikum under Hole in the Sky 2009
Foto: Unni Beite Rogvin

Den svette gjengen foran scenen tok for alvor av da kveldens første gjesteartister kom på scenen. I del to gikk bandet nemlig sammen med gitarist Samoth og trommeslager Trym (som tidligere spilte i Enslaved) fra Emperor. Sammen fremførte de EP’en Hordanes land, som ikke har blitt spilt siden studioopptaket i 1992. Låtene ble utgitt i en samarbeids-EP sammen med Emperor i 1993, og er gode eksempler på Enslaveds bruk av norrøn mytologi og symbolikk.

Gjengen samlet


I siste del av konserten fikk publikum en demonstrasjon på hvor intimt og kameratslig metalmiljøet i Norge og Norden egentlig er. Enslaved fremførte låter fra band som har inspirert dem, og tok like gjerne med seg frontfigurene fra de aktuelle bandene; L.G Petrov fra svenske Entombed, Nocturno Culto fra legendariske Darkthrone og Attila Csihar fra Mayhem, med seg på scenen.

Sistnevnte sto for det mest teatralske innslaget under festivalen, med liksminke og en ljå som scenerekvisitt. Publikum slukte det rått -og kaldt. Konserten var alt i alt en unik opplevelse både for publikum, og de som sto på scenen.

- Det var veldig gøy å få være med å feire 10-årsjubileumet til Hole in the Sky på denne måten. Den var en fantastisk og veldig spesiell kveld for oss alle, forteller Enslaved-gitarist Arve Isdal, som for sikkerhetsskyld hadde bursdag samme kveld.

Konsertens finale med alle mann på scenen på samme tid, kommer til å bli stående som et historisk øyeblikk i norsk ekstremmetal sin historie.