Hopp til innhold

Så mye luksus er de villige til å kutte

Hvor mye er vanlige norske familier villige til å ofre for klimaet? Dette skal forskerne finne ut ved å gå dør-til-dør og spille «Klimaspillet».

Klimaspill

EUROPEISK FORSKNINGSPROSJEKT: Familien Høines Bakken fra Bergen spiller klimaspillet, som består av en rekke spørrekort. (Fra v.) Olav Høines, Inga Bakken, Gerd Bakken og forsker Karen Richardsen Moberg fra Vestlandsforsking.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Velkommen hjem til familien Høines Bakken i Fyllingsdalen i Bergen. De er en ganske vanlig norsk familie. Derfor blir de nå forsket på og gransket.

De har allerede sendt inn svar til Vestlandsforsking på hvilke vaner de har: Alt fra hvor de reiser til hvilken mat de spiser og mye mer.

Nå er oppgaven å finne ut hva familien kan endre på. Svaret finner du lenger nede i saken.

Luksuskutt er nødvendig. Norge er langt fra å gjennomføre de tiltakene som er nødvendig for å tilpasse samfunnet de forventede klimaendringene.

Stålverk i byen Port Kembla sør for Sydney

FOR HØYE VERDIER: Nivået på de norske og globale utslippene av klimagasser utvikler seg ikke i den retningen som FNs klimapanel ønsker seg.

Foto: TIM WIMBORNE / Reuters

Europeisk forskningsprosjekt

– Familien må finne ut hvilke tiltak og kutt de er mest villig til å gjennomføre, forklarer forsker Karen Richardsen Moberg fra Vestlandsforsking.

75 husstander i Bergen skal sammen med forskerne spille klimaspill de neste månedene. Lignende prosjekter er i gang i Sverige, Tyskland og Frankrike.

– Målet vårt er å gi råd til politikerne hvor det er mest effektivt å sette inn tiltak. Og gi dem et vennlig dytt, sier Richardsen Moberg.

Vestlandsforsking er et regionalt oppdragsbasert forskingsinstitutt med kontor i Sogndal.

Alle må endre vaner

Så er spillet i gang. Familien Høines Bakken velger å kutte bilkjøring og tilegner seg andre mat- og handlevaner. Dette kutter utslippene med 39 prosent.

– 30 prosent kutt i kosmetikk, står det her, humrer familiefar Olav Høines og kikker ned på ett av kortene.

– Klarer vi ikke det? Jo da, nikker jentene.

– Men jeg tror ikke vi skal prøve å lage den selv, kontrer Olav.

– Kommer dere til å klare alle disse kuttene?

– Ja, litt, men kanskje ikke alt. Men vi må bli mer bevisste, sier mor Inga.

Om det går slik forskerne håper kan svarene fra familien i Fyllingsdalen være med å forme endringer som vi alle snart må gjennom.

Nivået på de norske og globale utslippene av klimagasser utvikler seg ikke i den retningen som FNs klimapanel ønsker seg. En klar endring er nødvendig om verden skal nå målet om maksimalt to grader økning i den globale oppvarmingen.