Flommen stenger bane og veier på Vestlandet

Bygder evakueres, Voss rammes av 200-års flom, Bergensbanen er stengt og E16 og over 30 andre veier på Vestlandet er oversvømt. Hold deg oppdatert på flommen her.

Vossovassdraget flommet over i det som kan bli en 200-års flom. Se NRKs helikopterbilder. FOTO: Christian Kråkenes

SE VIDEO: I Voss kommune er det varslet 200-års flom. Voss sentrum og steder langs Vossovassdraget flommer fullstendig over. Se NRKS helikopterbilder fra Voss tidligere i kveld.

Flomvarselet på Vestlandet har slått til i større og større grad utover dagen.

Vann over jernbanen nord for Bolstadøyri stasjon

OVERSVØMT: Vann over jernbanen nord for Bolstadøyri stasjon. Veien er også stengt på stedet. – Elven står veldig høyt, konstaterer fotograf Heidi Horvik.

Foto: Heidi Horvik

Tidligere i dag kunne Norges vassdrags- og energidirektorat konstatere den største vannføringen i Vossovassdraget siden døgnmålingene startet i 1892.

Vossovassdraget er en av stedene der det virkelig flommer over i kveld. Tidligere i dag var det meldt 50 års flom i vassdraget i Voss kommune. Men i kveld kom nye prognoser som viser at det ligger an til å bli en såkalt 200 års flom.

– Folk bes om å ta sine forholdsregler og ikke å gå ut om ikke det er strengt nødvendig, sier Voss-ordfører Hans-Erik Ringkjøb til NRK i kveld.

Bergensbanen er stengt, og viktige veier mellom Østlandet og Vestlandet er stengt flere steder på grunn av uværet.

Førde sentrum renner over

I Sogn og Fjordane er det også store vannmengder tirsdag. Like før klokken 20.00 kom nyheten om at to hus ble tatt av flommen i Flåm. 200 personer er evakuert i Aurland kommune.

Deler av Førde sentrum står under vann i kveld, og lensmannen advarer folk mot å nærme seg vassdragene i området.

Over 20 veier i fylket er stengt, og det kan fort bli flere utover kvelden. Se listen over alle stengte veier i Sogn og Fjordane her.

Innbyggerne i Underdal i Aurland er isolerte og to hus er tatt av flommen i samme kommune.

Videoen er filma frå Førde sentralsjukehus.

SE VIDEO: Denne videoen er filmet fra Førde sentralsykehus.

Foss isolerte bygd

I Rogaland har bygden Sauda blitt hardt rammet av de svulstige elvene etter det langvarige nedbørsværet. Bygden var isolert i flere timer da alle innfartsveier var stengt.

Årsaken var en foss som gikk så kraftig over det vanlige at veien ble stengt.

– Det er ekstreme nedbørsmengder, og dette er en uvant situasjon for oss. Jeg har aldri opplevd noe lignende før, sier Frode Sulen, ordfører i Sauda kommune.

Videoen under viser hvordan det så ut da vegvesenet testkjørte gjennom fossen tidligere i dag. En og en bil slippes nå gjennom fossen på stedet.

Enorme nedbørsmengder gjør det uforsvarlig å kjøre inn eller ut av Sauda. FV 520 er sperret av vann på begge sider av bygda.

SE VIDEO: Vegvesenet testkjørte gjennom Svandalsfossen.

Bergensbanen stengt

Det var i 13.30-tiden at meldingen om at Bergensbanen ble stengt kom.

– Den er stengt mellom Voss og Dale på grunn av store nedbørsmengder. Det renner mye vann inn i sporet, og det kan være fare for utglidning, sier pressevakt i Jernbaneverket, Ragnhild Aagesen.

Evanger stasjon

STENGT: Ved Evanger stasjon blir passasjerene fortalt at det ikke går tog, sier NRKs reporter på stedet. NSB jobber med alternativ transport, men nå er også E16 stengt.

Foto: Tale Hauso / NRK

Hun forteller at det er flere steder på strekningen som trues av vannet, og at de ikke har noe tidsperspektiv på stengingen.

– Det er det været som bestemmer, sier Aagesen.

NSB skriver på sine nettsider at de jobber med å organisere alternativ transport.

E16 stengt til i morgen

Problemet for de togreisende er at også hovedveien E16 mellom Voss og Bergen er stengt på grunn av været.

For omtrent samtidig som Bergensbanen ble stengt, ble også E16 stengt mellom Trengereid og Dale. Årsaken er oversvømmelse på veien en rekke steder, bekrefter Vegtrafikksentralen.

Dermed kjører NSB tog fra Bergen til Dale og buss fra Dale til Voss, sier pressevakt Erik Lødding.

Like før klokken 15 melder de at veien er stengt på grunn av rasfare ved Bogetunnelen, og at den ikke vil bli åpnet i dag.

Det er også store vannmengder på E16 langs Vangsvatnet i Voss. Ved 16-tiden er det redusert fremkommelighet, og veien kan bli stengt på kort varsel. Siden i dag tidlig har E16 også vært stengt ved Vinje noen kilometer øst for Voss, like vest for krysset til Rv 13 mot Vikafjellet.

parkeringsplass

OVERSVØMT PARKERINGSPLASS: I Furedalen på Kvamskogen står denne parkeringsplassen under vann.

Foto: 03030-tipser

Dermed er hovedinnfartsåren fra øst mot Bergen stengt både for bil- og togtrafikk. Trafikken mellom øst og vest går dermed på riksvei 7 fra Trengereid, via Norheimsund og over Hardangervidda.

Vegtrafikksentralen: – Dette er alvorlig

Men heller ikke der er veien forskånet for vannmassene. Brannvesenet fryktet en stund at flere hus i Kvam måtte evakueres.

– Vannet står opp langs mange hytter på Kvamskogen, sier en innringer til NRK.

Opoelva i Odda

HØY VANNSTAND: Opoelva i Odda.

Foto: Audun Pugerud Hauso

NRKs reporter Siri Kleiven Strøm har nettopp kjørt Rv 7 fra Trengereid mot Norheimsund, og forteller at veien er faretruende nært veien på den strekningen også.

– Det flommer litt over flere steder, sier hun.

Og ved 16-tiden melder Vegtrafikksentralen at det er stor fare for at omkjøringsveiene kan bli stengt.

– På Fv 7 ved Mørkhøl bru, mellom Kvamskogen og Samnanger, er det redusert fremkommelighet. Den kan bli stengt på kort varsel. Det samme gjelder Fv 7 på Folkedal mellom Kvanndal og Granvin. Stenges disse, går det ikke an å komme seg mellom Bergen og Voss, sier Idar Sangolt, vaktoperatør ved Vegtrafikksentralen.

– Det betyr jo at dette er alvorlig. Da begynner det å dra seg til, altså. Vi anbefaler folk å holde seg inne, og de må vurdere om de i det hele tatt må ut og kjøre. Må de det, sjekk tilstanden på veien, oppfordrer Sangolt.

Flere veier stengt

Arne Steinar Indrebø ser etter hengaren sin

HENGEREN UNDER VANN: Lastebilhengeren til Arne Steinar Indrebø havnet under vann i Førde.

Foto: Tone Merete Lillesvangstu / NRK

En rekke andre mindre veier på Vestlandet er også stengt.

E134 over Haukelifjell er en alternativ omkjøringsvei til riksvei 7. Der er Seljestadtunnelen i Odda kommune åpnet igjen etter en trafikkulykke.

Men det ikke er mulig for personbiler å ta riksvei 13 fra Odda og sørover mot E134, grunnet store vannmengder på ved Sandvinvatnet tre-fire kilometer sør for Odda.

I Kvinnherad er veien stengt pga. flom ved Furubergtunnelen på Fv 551 mellom Rosendal og Odda, og det blir en ny vurdering der kl. 16.

Sivilforsvaret kalt ut i Bergen

Sandvinsvatnet

STENGT: Rv 13 ved Sandvinsvatnet i Odda.

Foto: Audun Pugerud Hauso

I Instefjord i Gulen ble 30 ansatte evakuert på grunn av fare for ras, og lenger nord i Sogn og Fjordane er problemene forårsaket av vannet også store.

I Bergen har Bjørgeveien vært stengt på grunn av en vannlekkasje. Ellers har vannet ført til problemer en rekke steder, blant annet på et kjøpesenter i Åsane, der kjelleren er fylt med vann.

Ved 14-tiden besluttet brannvesenet å kalle ut Sivilforsvaret for å hjelpe dem.

(Artikkelen fortsetter under videoen).

Kaotiske tilstander i Hordaland

OVERSVØMT: Kjelleren på Åsane senter er oversvømt. Nå kalles sivilforsvaret ut for å bistå brannvesenet. Video: Kjell Jøran Hansen/NRK

– Det er fordi vi skal ha mulighet til å slukke eventuelle branner også. Vi kan ikke bare drive med vann. Det er masse oppdrag, sier Torkjell Helle.

Han lister opp en butikkinnehaver i Evanger som fryktet butikken skulle fylles med vann, tømming av vann fra private boliger i Granvin, mulig evakuering ved Opovassdraget i Odda, oversvømmelse på kjøpesenteret Øyrane Torg i Arna, oversvømt verksted i Norheimsund, og det samme i et borettslag på Landås i Bergen.

Men selv om de ved 16-tiden setter Sivilforsvaret inn for å hjelpe til i kjøpesenteret i Åsane, mener Helle det ikke er grunn til å overdramatisere situasjonen.

– Det har vært rundt 20 oppdrag i Hordaland, men vi har hatt det mye verre enn dette. Sist vi hadde virkelig store problemer, i oktober i fjor, var det tre ganger så mange henvendelser, sier Helle.

Motorstopp Åsane

MOTORSTOPP: Denne bilisten fikk motorstopp da han forsøkte å kjøre gjennom en dam i Haukedalen i Åsane i Bergen.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Politiets operasjonsleder Kjersti Eidsnes forteller at de oppbemanner ved operasjonssentralen.

– Vi vurderer fortløpende om vi skal kalle inn flere mannskaper, sier Eidsnes.

Vosso stiger til utpå natten

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier ved 15.30-tiden tirsdag at toppen ennå ikke er nådd.

– Vannet stiger fremdeles i Vosso, og i vassdragene sørøst for Sørfjorden i Hardanger, forteller vakthavende hydrolog Elin Langholt.

Det regner fremdeles godt i Hordaland, og vannet stiger også andre steder. Langholt regner med at elvene slutter å vokse ganske raskt når det slutter å regne en gang i kveld.

– Noen steder tar det nok litt lengre tid. Vannføringen i Vosso stiger nok til utpå natten engang, sier Langholt.

I går kveld varslet Vêrvarslinga på Vestlandet mellom 100 og 130 millimeter nedbør enkelte steder i fylket. Fra klokken 01.00 i natt og frem til 15.30 tirsdag ettermiddag har det regnet hele 95,4 millimeter i Modalen, 84,5 millimeter på Kvamskogen, 76,4 millimeter i Kvam og 73,7 millimeter i Myrkdalen.

Det intense regnværet i Hordaland blir i løpet av tirsdag kveld erstattet av regnbyger.

– Det slutter altså ikke å regne helt, men det ventes mindre regn i løpet av tirsdagskvelden, sier vakthavende meteorolog ved Værvarslinga på Vestlandet, Aslaug Skålevik Valved.

Hun forteller at Hordaland også får regnbyger i morgen, og oppholdsvær torsdag. Fredag kommer regnet igjen, men ikke i de mengdene vi har hatt det siste døgnet.