NRK Meny
Normal

Vest Tank-avfall fremdeles i Sløvåg

Illeluktende avfall fra Vest Tank er fremdeles i Sløvåg.

Wergeland Halsvik i Sløvåg.
Foto: Ottar Starheim / NRK

Avfallet er kjørt til nabobedriften Wergeland-Halsvik, der det skal destrueres i forbrenningsovnen ved anlegget. Det skal være rundt 56 tonn seig masse som er sendt til bedriften.

SFT sier de ikke er informert om dette.

11. februar 2010, sendte administrerende direktør i Alexela Sløvåg, Håkon Ivarson, ut en gladmelding. De siste 5500 tonnene med avfall fra Vest Tank var endelig fjernet fra Sløvåg. Avfallet forlot området på båten Ruth Theresa, og skulle til Tyskland for destruksjon.

LES SAKENE HER: Sløvåg-avfall fjerna

Alexela har reinska tankanlegget

Fremdeles avfall i Sløvåg

Alt avfallet etter Vest Tank ble imidlertid ikke sendt ut av landet. Illeluktende seig masse og spylevann havnet hos nabobedriften Wergeland-Halsvik.

Ansatte ved Wergeland-Halsvik ble syke da bedriften mottok avfallet for et par uker siden, og flere er nå sykemeldt.

Avfallet ble levert til forbrenning i to omganger. Første levering besto av frosne blokker av illeluktende seig, tykk masse, den neste av spylevann fra reingjøring av tankene hos Alexela Sløvåg.

Både administrerende direktør i Alexela Sløvåg, Håkon Ivarson og eier av Wergeland-Halsvik, Hans Wergeland bekrefter at avfallet nå skal forbrennes i Sløvåg.

- Wergeland-Halsviks eget avfall

Aministrerende direktør i Alexela Sløvåg, Håkon Ivarson, sier imidlertid til NRK at dette er storm i et vannglass.

– Dette var Wergeland-Halsviks eget avfall. Avfallet har stått lagret på tank 2 hos oss, og nå har de altså fått dette avfallet i retur.

NRK har imidlertid et brev bra Wergeland-Halsvik til SFT fra våren 2008, der bedriften skriver at deres avfall er blandet med annet avfall hos Alexela.

Gjenstående mengde var, når vi ble stoppet, på ca. 1200 m3. I ettertid har Alexela Sløvåg blandet inn annet avfall på denne tanken, slik at dette nå er blandet med disse gjenstående 1200 m3, som vi hadde igjen å frakte bort. Alt dette har vi dokumentasjon på, som om nødvendig kan ettersendes.

Egil Kvingedal, HMS-leder Wergeland-Halsvik

LES HELE BREVET HER: WergelandHalsviksbrevtilSFT

Også Alexela bekrefter i brev til SFT at avfallet på tank 2 er blitt blandet med annet avfall. Her beskrives det hvordan avfallet skal pumpes fra tank til tank.

LES ALEXELAS REDEGJØRELSE HER: AlexelatilSFT

SFT er ikke informert

Seksjonsleder i Klif, Bjørn Bjørnstad, sier til NRK i dag at de ikke har informasjon om at noe av avfallet fra Alexela fremdeles er i Sløvåg.

- Dersom Alexela Sløvåg har sendt avfall andre steder enn ut av landet med skip, skulle vi ha visst om det.

Håkon Ivarson på sin side sier de har informert SFT. Utover det ønsker han ikke å kommentere saken.

Daglig leder har sluttet

Avgjørelsen om å ta imot avfallet fra Alexela Sløvåg, ble tatt av eier av Wergeland-Halsvik, Hans Wergeland. NRK vet at daglig leder ved bedriften, Lars Hellandsjø, ikke var informert om dette. Hellandsjø bekrefter at han har sagt opp sin stilling som daglig leder ved Wergeland-Halsvik, men vil ikke kommentere saken utover det.

LES OM WERGELAND-HALSVIK HER: Avfallsverksemd med 35 lovbrot

- Wergeland Halsvik rufsete

- Har utbetra alle avvik