Verktøyfirma solgte «negerkuse» til profesjonelle håndverkere

– Står det ordet i nettbutikken vår?!, sier salgssjefen. Et klart lovbrudd, fastslår Forbrukertilsynet.

Negerkuse

«NEGERKUSE»: «Negerkuse for vinkelsliper 100mm» var til salgs i Hansen og Kroghs nettbutikk. – Menneskefiendtlig og stygt, var en av reaksjonene i sosiale medier. Nå er teksten på de to produktene som inneholdt ordet «negerkuse» endret.

Foto: Skjermdump fra hansenkrogh.no

Verktøy- og utstyrsgrossisten Hansen & Krogh AS retter seg mot profesjonelle håndverkere, og markedsfører seg som «grossisten som tar deg som kunde på alvor».

Nå er det imidlertid bedriften som blir tatt på alvor, grunnet teksten på to av produktene i nettbutikken deres.

Frode Elton Haug

Frode Elton Haug, juridisk direktør i Forbrukertilsynet.

Foto: Forbrukerombudet

– Dette er utvilsomt i strid med markedsføringsloven, fastslår Frode Elton Haug, juridisk direktør i Forbrukertilsynet.

Han refererer til at produkter med følgende tekst er til salgs i nettbutikken: «Negerkuse for vinkelsliper» og «negerkuse-sett».

Verktøydelen, som i mer politisk korrekt språkbruk kalles «grovrengjører», brukes blant annet av bilverksteder til rustfjerning.

«Menneskefiendtlig og stygt»

Flere reagerer på ordbruken etter at den ble tatt opp til diskusjon i gruppen «Språkspalta» på Facebook. Neger «kan oppfattes som nedsettende», og kuse er «ytre kvinnelige kjønnsorganer», ifølge ordboken.

Rolf Ole Hagen

FJERNET RASKT: En times tid etter at NRK snakket med salgssjef Rolf Ole Hagen, var ordet borte fra produktkatalogen.

Foto: Privat

«[M]enneskefiendtlig og stygt [ ...] å bruke et slikt begrep om et verktøy», skriver en av språkdebattantene. «Lavmål», mener en annen.

– Det er støtende, og helt klart brudd på god markedsføringsskikk å bruke denne typen ord, konkluderer Haug.

Fordi Hansen & Krogh AS retter seg mot bedriftskunder, kan ikke Forbrukertilsynet gripe inn. Likestillings- og diskrimineringsombudet sier ordbruken heller ikke er straffbar etter diskrimineringsloven, som omfatter forskjellsbehandling av enkeltpersoner.

Ombudet oppfordrer likevel bedriften til å endre teksten.

– Vi mener navnet kan oppleves som rasistisk og kjønnsdiskriminerende, og være krenkende for mange. Vi vil oppfordre til å bruke navn og betegnelser som ikke bidrar til å opprettholde stereotypier eller fordommer, sier fagdirektør Margrethe Søbstad.

Negerkuse

FIREPAKNING MED «NEGERKUSE»: Øverst et av to produkter med det ifølge Forbrukertilsynet ulovlige ordet i Hansen & Kroghs nettbutikk. Nå er ordet fjernet fra katalogen.

Foto: Skjermdump fra hansenkrogh.no

– Står det ordet der?!

Salgssjef i Hansen & Krogh, Rolf Ole Hagen, kjente ikke til den uventede oppmerksomheten om produktkatalogen deres i sosiale medier før NRK tok kontakt.

– Står det ordet i nettbutikken vår?! Det var jeg ikke klar over. Hadde jeg visst det, hadde jeg slettet det, sier en smått forfjamset salgssjef.

Hagen påpeker at det finnes flere «rare» kallenavn på verktøy. «Garasjehore» er et liggebrett til bilmekking, ifølge et diskusjonsforum, og grovrengjørere kalles altså «negerkuser».

– Det er jo det ordet håndverkerne bruker. De spør også etter en «grisepikk» når de kommer inn i butikken for å kjøpe en «skrueuttrekker». Men vi skal jo ikke skrive det, sier Hagen.

Gunnstein Akselberg

SLANG: – Norske ordbøker har ikke så mange sammensatte ord som for eksempel engelske, og det kan være noe av grunnen til at «negerkuse» ikke står der. Men hovedgrunnen er nok at ordet oppfattes som vulgært og ikke er særlig utbredt i allmennspråket – det er helst knyttet til særlig sosiale sammenhenger og i slang, sier Gunnstein Akselberg, professor i nordisk språk ved Universitetet i Bergen.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK

Fjernet ordet: – Litt flaut

Gunnstein Akselberg, språkprofessor ved UiB, skjønner at det reageres på bruken av ordet «negerkuse».

– At det her er brukt om et redskap knyttet til bilrengjøring, gjør nok også sitt til at benevnelsen får en ekstra vulgær og nedsettende klang, tror Akselberg.

Verken «grisepikk» eller «garasjehore» er å finne i produktkatalogen til Hansen & Krogh. Nå skal også «negerkuse» bort.

– Ja, ja, ja, selvfølgelig. Hvordan det ordet har kommet inn der, tør ikke jeg å si. Det er nesten litt komisk, litt flaut, og skal ikke stå der, sier salgssjef Hagen.

En times tid etter at NRK tok kontakt med ham, var ordet borte fra produktkatalogen.

Søk i valresultata

valg-dekorasjon