Hopp til innhold

Verdens beste oster går rett i søpla etter oste-VM

Etter at 3400 oster fredag konkurrerte om å bli verdens beste i Bergen, går nå mellom to og tre tonn ost rett i søpla etter at mesterskapet er ferdig.

I VM deltok osteprodusenter fra 41 land. Nå skal all den utenlandske osten kastes.

Det er arrangøren av Oste-VM som bekrefter at mye ost må kastes etter konkurransen i Grieghallen i helgen.

– Det oppleves for mange som litt spesielt. Det er en del av EU sitt regelverk som vi må forholde oss til. Det er trist og dumt å se at så mye ost blir kastet bort, sier arrangør Bernt Bucher-Johannessen til TV 2.

BIR hentar ost som skal bli kasta frå oste-VM

FLERE TONN: Her henter BIR all osten som skal til forbrenningsanlegget.

Foto: BIR


Altfor mye ost

Han forklarer at problemet oppstår med måten konkurransen gjennomføres på, samt at flere av deltakerne har levert for store mengder ost.

Ettersom dommerne i ostekonkurransen ikke skal vite noe på forhånd og ostene skal framstilles anonymt må den skjæres opp og plasseres ut på mange bord.

Siri Helen Hansen-Barry vurderer ostar under VM

SMAKSTEST: Dommere smaker på ost under VM i Grieghallen. Nå skal mye av osten kastes.

Foto: Marit Stensby / NRK

I alt 3472 oster deltok under årets VM og det var den norske Fanaost fra Bergen som vant den gjeveste prisen.

Nå som festen er over, er det fremdeles mye ost igjen, men all utenlandsk ost som ble vist fram i Bergen blir nå tatt hånd om av avfallshåndteringen i byen. Den vil i stedet bli omdannet til fjernvarme for Bergens husholdninger.

– Burde hatt en plan

En av dem som reagerer på at osten kastes, er Mette Nygård Havre, som står bak bloggen «Spis opp maten».

– Hvorfor er det ikke lagd en plan for dette før VM? spør hun på sin Instagram-konto.

Hun mener det hadde vært mulig å planlegge bedre og be deltakerne om å ikke ta med så mye ost, når en ser hvor mye som vil bli kastet.

– En ting er matsvinnet, men tenk også på all den tiden og kjærligheten som ligger bak hver eneste ost, og så skal de bare kaste dem, sier Havre til NRK.

Arrangør Bernt Bucher-Johannessen innrømmer at noen av produsentene kunne ha tatt med mindre stykker ost, men sier all ost som ikke var med i konkurransen blir gitt til Kirkens Bymisjon.

– Denne osten har ligget på kjøl. Det som er igjen, og som ikke har blitt gitt ut som smaksprøver, blir gitt til Kirkens Bymisjon i Bergen.

Strenge regler

Mattilsynet svarer at det er strenge regler for matvarer som inneholder animalske produkter, altså det som kommer fra dyr.

– Hvis osten kommer fra utenfor EU har de ikke lov til å selge den videre på grunn av regler innad i EU. De som er fra EU, trenger de ikke å kaste, sier avdelingssjef Aslaug Sandvin i Mattilsynet til TV 2.

I alt 175 norske oster deltok også under konkurransen.

Arrangør Bucher-Johannessen sier all ost som var med i konkurransen må kastes, også den norske, fordi den har ligget ute i romtemperatur i mange timer og blitt tatt på av dommerne.

– Norsk ost har dessuten blitt blandet med EU-ost under konkurransen, så vi vet ikke lenger hva som er hva. Det er ingen vei utenom, dessverre.

Osten er nå sendt til forbrenningsanlegget.

Over 3400 ostar var med i Oste-VM i Bergen

STORE MENGDER: Over 3400 oster deltok i verdensmesterskapet i Bergen.

Foto: KJELL JORAN HANSEN / NRK