Hopp til innhold

Venstre og MDG inngikk avtale som hindret dem makt i miljøpolitikken

Venstre og MDG inngikk valgkvelden en avtale de trodde skulle gi dem makt til å påvirke miljøpolitikken i Hordaland. I stedet plasserte de seg selv på sidelinjen. – Vi forsto ikke hva som skjedde, sier fylkesordføreren.

Tom Sverre Tomren og Geir Kjell Andersland

GJORDE AVTALE: På bakrommet under NRKs valgsending fra Litteraturhuset i Bergen, offentliggjorde MDGs Tom Sverre Tomren (t.v.) og Venstres Geir Kjell Andersland at de hadde inngått en avtale om å samarbeide for å dra Hordalands-politikken i en grønnere retning. Det gikk ikke helt etter planen.

Foto: Sølve Rydland / NRK

De fleste premissene for fylkespolitikken i Hordaland de neste fire årene var lagt før valgdagen mandag. Ap, KrF og Sp hadde inngått en samarbeidsavtale, og spenningen besto i om de tre skulle klare å ta makten fra Høyre og Frp.

Aud Karin Oen og Anne Gine Hestetun

INNGIKK AVTALE: Aud Karin Oen (SV, t.v.) og Anne Gine Hestetun (Ap) inngikk tirsdag avtalen som gjorde sistnevnte til fylkesordfører.

Foto: Anders Ekanger / NRK

De tre partiene fikk svært gode nyheter da forhåndsstemmene ble offentliggjort. Alt tydet på at de bare ville trenge to mandater til for å danne flertall i fylkestinget.

Like etter, på bakrommet under NRKs valgsending fra Litteraturhuset i Bergen, kom Venstre og Miljøpartiet De Grønne med nyheter som forundret flere: De to partiene kom til å opptre samlet i eventuelle forhandlinger om et flertallssamarbeid.

Hvis Ap, KrF og Sp ville ha ett av de to partiene med på laget, måtte de ta begge. Men forhåndsstemmene og prognosene viste altså at Ap-koalisjonen kun manglet to mandater, noe de kunne få fra ett parti.

MDG på valgkvelden: – Vi tror det er en genistrek

MDG gjorde et brakvalg i Hordaland, som i resten av Norge, noe som tidlig ble klart.

– Hvis det står seg slik som dette, kan vi danse utover natten, sa førstekandidat Tom Sverre Tomren da forhåndsstemmene var offentliggjort, og han og Venstre offentliggjorde avtalen.

– Når Ap, KrF og Sp kun mangler to mandater, er det da en genistrek av dere å slå dere sammen? spurte NRK.

– Det er vanskelig å spå. Men vi tror det er en genistrek. Vi tror vi kan trekke ting i en grønnere retning, og få de andre partiene med, sa Tomren.

Fylkesordføreren: – Vi skjønte ingenting

Men etter hvert som avtalen ble kjent blant de andre partiene, tydet mindre og mindre på at avtalen var særlig genial hvis målet var et grønnere styre av fylkeskommunen.

– Vi forsto ikke helt hva som skjedde. Når de valgte å gå ut med en avtale om blokksamarbeid, så skjønte vi ingenting, sier Anne Gine Hestetun, Ap-politikeren som nå blir ny fylkesordfører i Hordaland.

Geir Kjell Andersland

FYLKESLEDER: Geir Kjell Andersland i Venstre.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Og tirsdag, dagen etter valget, ble det kjent at MDG og Venstre var stilt på sidelinjen. Hestetun kommer til makten ved hjelp av SVs støtte.

Tross MDGs kraftige oppgang til 5,6 prosent (+4,0), havner altså de og Venstre i opposisjon, stikk i strid med det de hadde håpet å få til med å inngå avtalen.

– Avtalen var at vi skulle opptre samlet, og være med på å danne et flertall der vi kunne få mest mulig gjennomslag for en grønn politikk, sier Venstres fylkesleder Geir Kjell Andersland.

– Kan kalle det en feilvurdering

Han sier de to partiene hadde snakket om en avtale «underveis», og at de ble endelig enige i løpet av valgkvelden. Fylkeslederen sier han er overrasket over at KrF valgte å samarbeide med SV fremfor dem og MDG.

– Gjorde dere en feilberegning?

– Du kan godt kalle det en feilvurdering, men vi er fortsatt overrasket, sier Andersland.

Hestetun legger ikke skjul på at avtalen mellom Venstre og MDG bidro til at de ikke ble invitert til forhandlingsbordet når Ap, KrF og Sp måtte ha hjelp for å danne flertall.

– Vi fant det ikke naturlig i denne prosessen. SV kommer til å bli en fremragende samarbeidspartner, sier Hestetun.

LES MER: SV sørger for at Ap får fylkesordføreren

Setter sin lit til SV

Andersland avviser på sin side at de og MDG spilte seg selv utover sidelinjen. Han snur på det:

– Jeg mener tvert imot at Hestetun har sett bort fra å gripe en veldig spennende sjanse til å få en bredere politisk konstellasjon. Med Venstre og Miljøpartiet De Grønne i fylkestinget ville de fått seks nye stemmer, og ganske spennende politikk.

– Så dette var ikke en tabbe av dere?

– Nei, jeg tror faktisk vi har laget en historisk avtale. Jeg tror dette kan bli veldig spennende i miljø- og klimapolitikken både i Hordaland og Norge fremover. Vi vil jo også bli veldig overrasket over om ikke SV også vil støtte oss i en del saker fremover. SV er jo også i prinsippet et miljøparti, så hvis de klarer å påvirke miljøpolitikken i Hordaland, så er jo det bra, sier Andersland.

MDG: – De kunne spilt oss opp mot hverandre

Tom Sverre Tomren i MDG sier han ikke har fått noen forklaring fra Ap på hvorfor de ikke ønsket å ha med både dem og Venstre.

– De sa bare at de kun ville forhandle med oss én og én. De ringte først til Venstre, som sa at det var uaktuelt å forhandle uten oss. Så ringte de til oss, og vi sa det samme, forteller Tomren.

Han er ikke enig i at MDG har kastet bort muligheten det gode valgresultatet ga til å få større påvirkning på miljøpolitikken i Hordaland.

– Posisjoner er ikke det viktigste. Hvis kun vi eller Venstre hadde gått inn i samarbeidet, hadde alt ligget til rette for at miljøkravene våre kunne blitt svekket. De kunne ha spilt oss opp mot hverandre. Nå har vi en veldig spennende situasjon med SV på vippen. Vi har dannet en grønn blokk som kan dytte utenfra, og så kan SV påvirke inne, sier Tomren.

LES OGSÅ: Ap stemte for «revolusjonært» klimaforslag