Venner og familie tok farvel med Jens Emil (18)

VALEN KYRKJE (NRK): En fullstappet kirke fulgte gravferden til 18 år gamle Jens Emil Tøkje Jacobsen, som døde i en trafikkulykke i romjulen.

Begravelse, Valen Kyrkje

GRAVFERD: Den omkomne etter ulykken i Kvinnherad natt til 27. desember ble gravlagt fredag.

Foto: Tale Hauso

Ungdommene i Kvinnherad har stått samlet siden dødsulykken natt til 27. desember 2017.

Sokneprest Reidar Ådnanes sier gravferden var preget av det var en ung person som gikk bort, men at det ble en fin og verdig avskjed.

– Familien hadde fine minneord. Det var et personlig preg på gravferden som var viktig for å forløse de følelsene som selvfølgelig er der, men også for å ta et lite skritt videre i sorgen, sier sognepresten til NRK.

Den omkomne var passasjer i bilen som snurret rundt og traff autovernet i Opsangervegen mellom Husnes og Sunde.

Preger hele lokalsamfunnet

Jens Emil Tøkje Jacobsen hadde et stort nettverk av venner og bekjente. Både skole, lærere arbeidsplasser og familiens arbeidsplasser stilte opp begravelsen hans i dag.

Valen kyrkje rommer 350 personer, men det var flere som måtte stå i dag. Ulykken har rammet kommunen sterkt.

– Familien har vært omsluttet av omsorg i tiden etterpå. Det viser folk med å stille i gravferden og vise medfølelse i ettertid, sier sokneprest Ådnanes.

Begravelse Jens Emil Tøkje Jacobsen

MANGE TOK FARVEL: Mange ønsket å følge 18-åringens begravelse i dag. Over 350 var til stede.

Foto: Tale Hauso / NRK

Han beundrer samholdet ungdommen har vist i romjulen. Det var flere ungdommer blant de første som kom til ulykkesstedet. Sognepresten håper alle har noen å snakke med.

– Det er viktig at de yngste av de snakker med sine nærmeste. De tenåringene og de litt eldre finner kanskje sammen og er i grupper og snakker om dette. Jeg håper ikke noen sitter alene med veldig mange spørsmål og sorg, avslutter Ådnanes.

Samlet etter begravelsen

Det lokale hjelpekorpset til Røde Kors åpnet dørene til sitt hus etter begravelsen. Operativ leder Malin-Elise Tjomsland forteller om en fin samling.

– Dette har gått tungt inn på ungdommene. Det er ikke mange av dem som nå kjører den faste runden på Husnes. De er mer opptatt av å ta vare på hverandre, sier Tjomsland til NRK fredag kveld.

Det har skjedd flere alvorlige ulykker med unge sjåfører i Kvinnherad kommune det siste året. Allerede før ulykken i romjulen tilbydde Røde Kors å hjelpe kommunen med et kursopplegg.

– Vi ønsker å lage et opplegg der vi kurser ungdommer og gir oppfølging til dem som skal ta førerkortet. Snakke med ungdommene på skolen, spesielt elevene på videregående. Et slikt forebyggende opplegg håper vi snart å kunne starte opp.

Etterforsker ulykken

Politiet etterforsker ulykken i Opsangervegen. De etterforsker også en alvorlig ulykke i Halsnøytunnelen bare noen dager tidligere, der en bil med seks personer kjørte i fjellveggen.

En 18 år gammel mann ligger fremdeles innlagt på Haukeland universitetssjukehus etter dødsulykken i Opsangervegen.

Politiet har så langt slått fast at omkomne var passasjer i bilen, men årsaken til ulykken er ikke kjent.

18-åring omkom i trafikkulykkke i Kvinnherad

ULYKKESSTEDET: Ulykken skjedde på den «faste» runden rundt Opsangervatnet.

Foto: Anders Totland / Sunnhordland