Vennegjeng gjenskapte «Brudeferd»

Hardanger-gjengen brukte over en uke på å planlegge dette elleville stuntet.

Gjenskapte Brudeferden i Hardanger

GJENSKAPTE NASJONALKUNST: En vennegjeng fra Hardanger valgte å gjenskape «Brudeferd i Hardanger», da NRKs sommerbåt tok turen innover Sørfjorden. Brudefølget består av Åse Meling, Aurora A. Opheim, Margit Kvalvik, Åslaug Aarhus, Kari Lutro, Arne Kvalnes, Jan Vidar Meling og Hans Kristian Engmark.

Foto: Privat

– Vi ønsket å vise at vi er stolte over Hardanger og den gamle folketradisjonen vår!

NRKs sommerbåt MS «Sjøkurs» satte tirsdag kursen fra Os til Odda. Langs ferden fikk båten selskap av mange fritidsbåter og lokale innbyggere som vinket sommerbåten velkommen.

Men en vennegjeng Hardanger, skilte seg derimot ut.

Vi ville gjenskape bildet slik at det ble så likt som mulig. Jeg syns likheten er slående.

Aurora Aarhus Opheim
Brudeferd i Hardanger

ORIGINALEN: Dette er maleriet Brudeferd i Hardanger, malt av Adolph Tidemand og Hans Gude i 1848.

Foto: Nasjonalmuseet

– Vi hadde hørt at sommerbåten skulle komme innover Sørfjorden og ville gjøre et skikkelig stunt. Vi endte opp med å gjenskape maleriet «Brudeferd i Hardanger», forteller Aurora Aarhus Opheim til NRK.

«Brudeferd i Hardanger» er et av Norges mest kjente malerier. Bildet viser et brudefølge som er på vei over fjorden i båt etter vielsen.

– Vi bestemte oss for at dersom vi skulle vise oss fram for sommerbåten, så ville vi gå «all in», sier venninnen Åse Meling.

– Likheten er slående

Den kreative vennegjengen planla stuntet i en uke og sto klare i norske nasjonaldrakter da sommerbåten passerte.

– Vi ville gjenskape bildet slik at det ble så likt som mulig. Vi kledde oss derfor i bunader, hadde krone på hodet og hardingfele og gevær i hånden.

Trebåten på bildet fikk vennegjengen av noen lokale innbyggere, og kronen fikk de lånt av Bygdekvinnelaget på Heradshuset i Kvinnherad.

– Jeg syns likheten ble slående. Den eneste forskjellen er at ingen av oss er kjærester eller skal gifte oss, men vi spøkte om at dersom noen av oss skulle gifte seg en gang, så måtte vi gjenskape øyeblikket igjen, sier Opheim.

Gjenskapte Brudeferden i Hardanger

VENNEGJENG: Brudefølget bestod av: Åse Meling, Aurora A. Opheim, Margit Kvalvik, Åslaug Aarhus, Kari Lutro, Arne Kvalnes, Jan Vidar Meling og Hans Kristian Engmark.

Foto: Privat

Stolt

Opheim forteller at hele vennegjengen har et nært forhold til Hardanger.

– Vi er stolte over å være fra Hardanger og syns det er fint å vise fram de gamle folketradisjonene vi har, sier Opheim.

Den livlige vennegjengen gjorde alt for å vise romantiske Hardanger da sommerbåten tok turen innover Sørfjorden, men dessverre fanget ikke båten dem opp.

– Vi spøkte og lo av at vi kanskje ikke kom til å bli filmet. Senere oppdaget vi at vi ikke ble med, men vi hadde likevel en utrolig morsom opplevelse og var fornøyde med stuntet, sier Meling.

Gjenskapte Brudeferden i Hardanger

KREATIVE: Vennegjengen fra Hardanger planla stuntet i en uke. – Vi ville gå «all in», sier Åse Meling.

Foto: Privat

Gjengen fra Hardanger har fått mange positive tilbakemeldinger på bildene de tok.

– Folk syns det er kjekt at ungdommen tar vare på den gamle folketradisjonen. Spesielt de eldre i lokalmiljøet syns det er fint at vi gjenskaper nasjonalkunst og gjør det kult og moderne.