NRK Meny
Normal

Vegvesenet: – Som å kjøre rundt med en bombe

KOKSTAD (NRK): Sju av tolv busser fikk kjøreforbud da Statens vegvesen aksjonerte mot russebusser i Bergen natt til torsdag.

Blackjack russebuss Kokstad Bergen

FIKK KJØREFORBUD: Denne russebussen var én av syv som fikk kjøreforbud av Vegvesenet under kontrollen på Kokstad natt til torsdag. Torsdag ettermiddag var «kronen» på taket fjernet.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Noen av bussene kjørte med påslåtte strømaggregater, mens bensinkanner sto like ved aggregatene, opplyser inspektør Nils Rune Nævdal i Statens vegvesen til BT.

– Da kjører du rundt med en bombe, sier han.

I alt sju av tolv busser som ble gjenstand for «overraskelseskontrollen» under russesamlingen på Kokstad natt til Kristi himmelfartsdag, fikk vedtak om å bli stående der de var.

Hvis de ikke får det godkjent, får de ikke lov å kjøre, fordi det er for farlig, rett og slett.

Politiets operasjonsleder Hans-Eirik Thue

– Påleggene gikk for det første på at bussene er blitt ombygd. Noen andre hadde stor taklast, som i hovedsak betyr høyttalere. Den ene bussen hadde opp mot et tonn last på taket, sier Nævdal.

Politiet: – Farlig

Da NRK var på stedet torsdag ettermiddag, sto kun én av de sju bussene som hadde fått kjøreforbud igjen. Den ulovlige «kronen» på taket av bussen var da blitt fjernet.

– Det var en far som skulle komme opp og fjerne kronen på taket i løpet av dagen, sier Nævdal til BT.

– Reglene på dette er blitt mye strengere i det siste. Hvis de ikke får det godkjent, får de ikke lov å kjøre, fordi det er for farlig, rett og slett, sier politiets operasjonsleder Hans-Eirik Thue til NRK.

Risikerer avskilting

Nævdal i Vegvesenet opplyser at bussene kunne blitt avskiltet umiddelbart, men at kontrollørene tok hensyn til russens landstreff i Stavanger som starter fredag.

Dermed fikk de i stedet kjøreforbud, og har mulighet til å rette opp feilene før russetreffet.

– Dersom samme bussene blir stoppet en gang til uten at feilene er fikset, blir det avskilting, sier inspektøren.

Stig Hammersland

BEKYMRET: Elevinspektør ved Sandsli videregående skole, Stig Hammersland.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Fin dialog med russen

Før russetiden startet hadde kun åtte av de 24 russebussene i Bergen vært inne til kontroll hos Statens vegvesen, skriver BA. Flere av de forhåndsgodkjente bussene hadde fått påmontert «krone» etter kontrollen.

Vegvesenet er likevel fornøyd med samarbeidet med russen under og etter kontrollen.

– Det var en travel natt, men vi hadde en fin dialog med dem, og de skjønner problemet, sier Terje Bødtker i Statens vegvesen til BA.

Mens politiet andre steder i Bergen melder om få problemer med russen i år, har politiet i Bergen sør registrert tilfeller med ulovlig mange passasjerer i russebussene.

Innleide russebussjåfører har også brutt kjøre- og hviletidsbestemmelsene, opplyste politioverbetjent Bente Liland, leder for forebyggende avdeling i Bergen sør politistasjonsdistrikt, til NRK tirsdag.

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo