Varslet om fyll - mistet jobben

Sikkerhetsvakt Marit Andersen sa fra om ukultur på Mongstad. Det kostet henne jobben.

Video Varsler mistet jobben på Mongstad

- Alt kan skje på Mongstad, så lenge det ikke kommer ut, hevder hun.

For to år siden ble hele anlegget evakuert på grunn av eksplosjonsfare i en 70 meter høy reaktor. Men evakueringen av de rundt tusen ansatte ble angivelig vanskeliggjort av at flere ikke var edru.

- Fulle klokken fem

- Folk var allerede så tidlig, klokken fem på ettermiddagen, så fulle at det var fryktelig vanskelig å få evakuert, sier Andersen.

Hun rapporterte hendelsene videre, og saken fikk bred presseomtale. En tid senere sa hun også fra om fyllekjøring og slagsmål inne på Statoil-anlegget. Resultatet var trusler. Etter kort tid hevder Andersen hun fikk beskjed både fra Statoil og arbeidsgiver G4S om at det ikke var trygt for henne å jobbe på Mongstad lenger.

Svakere vern for innleide

Varslervernet ga henne null beskyttelse. Varslerparagrafen beskytter nemlig kun de varslere som ansatt i det firmaet de varsler om. Ikke de som er ansatt hos underleverandører eller på annen måte er innleid arbeidskraft

- Innleid arbeidskraft ser ut til å ha et betydelig svakere vern enn vanlige arbeidstakere, sier forsker Birthe Taraldset ved Universitetet i Bergen til NRK.no.

Ingen kommentar

Statoil sier dette er sak mellom Andersen og hennes arbeidsgiver. Sikkerhetsselskapet G4S vil heller ikke kommentere saken, og viser til at det er en personalsak

Siste video

Bergen stasjon, eller Jernbanestasjonen? Sterke meiningar i Vestlandsrevyen i dag. Her kan du også sjå at Bergen kommune vil ha folkedugnad mot bygningsforfall, og flyktningar slit med einsemd. 
Programleiar Jan Børge Leirvik.
På nytt vekker gatekunstner AFK oppsikt. Nå har han malt det som trolig er landets lengste «street art», laget av en enkelt kunstner.
Se 10. klassene fra Ortun og Kinsarvik kjempe om å vinne fylkesfinalen i Klassequiz!