NRK Meny
Normal

Varslet om fyll - mistet jobben

Sikkerhetsvakt Marit Andersen sa fra om ukultur på Mongstad. Det kostet henne jobben.

Video Varsler mistet jobben på Mongstad

- Alt kan skje på Mongstad, så lenge det ikke kommer ut, hevder hun.

For to år siden ble hele anlegget evakuert på grunn av eksplosjonsfare i en 70 meter høy reaktor. Men evakueringen av de rundt tusen ansatte ble angivelig vanskeliggjort av at flere ikke var edru.

- Fulle klokken fem

- Folk var allerede så tidlig, klokken fem på ettermiddagen, så fulle at det var fryktelig vanskelig å få evakuert, sier Andersen.

Hun rapporterte hendelsene videre, og saken fikk bred presseomtale. En tid senere sa hun også fra om fyllekjøring og slagsmål inne på Statoil-anlegget. Resultatet var trusler. Etter kort tid hevder Andersen hun fikk beskjed både fra Statoil og arbeidsgiver G4S om at det ikke var trygt for henne å jobbe på Mongstad lenger.

Svakere vern for innleide

Varslervernet ga henne null beskyttelse. Varslerparagrafen beskytter nemlig kun de varslere som ansatt i det firmaet de varsler om. Ikke de som er ansatt hos underleverandører eller på annen måte er innleid arbeidskraft

- Innleid arbeidskraft ser ut til å ha et betydelig svakere vern enn vanlige arbeidstakere, sier forsker Birthe Taraldset ved Universitetet i Bergen til NRK.no.

Ingen kommentar

Statoil sier dette er sak mellom Andersen og hennes arbeidsgiver. Sikkerhetsselskapet G4S vil heller ikke kommentere saken, og viser til at det er en personalsak

Siste video

Slik ser det ut når 574 gensere med sitater fra Ibsens Peer Gynt går i tog.
Kirken ble plukket ned i 1841, i 1844 sto den på plass i Polen.
Nyheter og reportasjer fra Hordaland og Sogn og Fjordane